01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
29.09.2016

Всеукраїнськї Грищенківські читання

Грищенківські читання22 вересня 2016 року в читальному залі №2 бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулися наукові читання, присвячені пам’яті видатного вченого-мовознавця, вихованця філологічного факультету ніжинської вищої школи Арнольда Панасовича Грищенка (1936-2006).

А.П.Грищенко народився на Чернігівщині, у с. Мутичів Ріпкинського району. Закінчив Ніжинський педагогічний інститут імені Миколи Гоголя у 1958 р. Вчителював на Чернігівщині. 1960 року вступив до аспірантури Інституту мовознавства АН УРСР. У 1963-1981 рр. працював молодшим, а згодом – старшим науковим співробітником. Доктор філологічних наук (1980), професор (1987), академік АПНУ (1999). Заслужений діяч науки і техніки України (1995).

Протягом 1981-2006 рр. був завідувачем кафедри української мови Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова. Автор наукових досліджень із синтаксису та морфології сучасної та історії української мови, написав низку підручників. Як член Національної правописної комісії при Кабінеті міністрів України розробляв питання правопису слів іншомовного походження. Створив наукову школу з історії та сучасного функціонування граматичної системи української мови. Виховав плеяду вчених-мовознавців – трьох докторів і двадцятьох шістьох кандидатів філологічних наук.

Спогадами про видатного вченого поділилися його колеги, учні та нащадки. Співробітники відділу обслуговування бібліотеки на чолі з завідувачкою відділу Г.С.Осіповою підготували цікаву презентацію, що висвітлює життєвий та науковий шлях А.П.Грищенка.

Переглядів 1831