01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
21.10.2016

Презентація книги «Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні»

17 жовтня 2016 року у читальній залі №3 бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулася презентація збірника «Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства» / за наук. ред. Гелінади Грінченко, Катерини Кобченко і Оксани Кісь. – Київ: ТОВ «Арт-книга», 2015. – 336 с.

Для студентів-істориків Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя презентацію провели автори видання к.і.н., наукова співробітниця Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Катерина Кобченко та к.і.н., старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України Тетяна Пастушенко.

Вперше в незалежній Україні опубліковано збірник наукових статей, цілковито присвячених дослідженню різних аспектів жіночого досвіду війни.  У збірнику наукових праць представлено розвідки українських та зарубіжних дослідниць і дослідників, в яких проаналізовано найрізноманітніші аспекти специфічно жіночого досвіду Другої світової війни на теренах Центрально-Східної Європи. Висвітлено маловивчені питання участі жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і примусової праці в Третьому райху, розкрито гендерну специфіку Голокосту, порушено складні питання насильства над жінками та співучасті жінок у насильстві в роки війни, окреслено проблеми повоєнних репрезентацій жіночого досвіду війни.

Прагнучи вийти за рамки стереотипного бачення жінки у межах трикутника «зрадниця – жертва – героїня», вчені показують складну і суперечливу картину жіночого повсякдення у надзвичайних історичних обставинах. Поставлені завдання вирішуються з міждисциплінарних позицій, шляхом аналізу різноманітних історичних джерел, із застосуванням різних наукових підходів та методів. Збірник також дає уявлення про сучасні феміністські підходи до вивчення теми «жінка і війна». Для фахівців у галузі історії, гендерних студій, інших гуманітарних наук, а також усіх, хто цікавиться заявленою проблематикою. Видання здійснене у співпраці Інституту народознавства НАН України, Української асоціації дослідників жіночої історії та Української асоціації усної історії за фінансової підтримки  Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

Автор: Oksana Kis

За матеріалами сайту: http://www.womenhistory.org.ua/

Переглядів 1814