01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
28.09.2016

ІV Міжнародні Спаські наукові читання

21-22 вересня 2016 року в Ніжині відбулися ІV Міжнародні Спаські наукові читання. Цьогорічний історико-краєзнавчий форум був присвячений 125-річчю від дня народження представниці широко відомої ніжинської родини вчених, релігійних і громадських діячів Спаських – Євгенії Юріївни Спаської (1891-1980), вітчизняного вченого-етнолога, музейника, мистецтвознавця. Є.Ю.Спаська була ученицею відомого українського етнолога, археолога та музеєзнавця Д.М.Щербаківського, який 1927 року покінчив життя самогубством на знак протесту проти нищення радянською владою історико-культурної спадщини. Вона належить до покоління української інтелігенції сумно відомого «розстріляного відродження» і змушена була через сталінські репресії майже половину життя провести у вигнанні, далеко від рідної України. Свій довгий шлях у науку Є.Ю.Спаська розпочала саме в Ніжині, більше того – основною тематикою її наукових студій українського періоду життя були старожитності Українського Лівобережжя, зокрема Південної Чернігівщини.
На участь в Спаських читаннях та круглому столі, присвяченому 300-літтю освячення Ніжинського чоловічого Благовіщенського монастиря, подали заявки більше 120 дослідників – краєзнавців, істориків, етнографів, музейників з різних міст України та зарубіжжя. В конференції взяли участь як знані та поважні метри, професори, доктори наук, так і дослідники-початківці – студенти та аспіранти. За три дні форуму відбулось більше 60-ти виступів. Всі доповіді - і проголошені, і надіслані, будуть опубліковані у кількох випусках наукового видання "Ніжинська старовина".
Бібліотека імені академіка М.О.Лавровського та Музей рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя також представили на форум результати своїх краєзнавчих досліджень. Директор бібліотеки та завідувач Музею на громадських засадах Олександр Морозов виступив з науковими повідомленнями на теми: "Гетьман Іван Степанович Мазепа як благодійник ніжинських храмів" та "Маловідомий план Ніжинської фортеці першої половини ХУІІІ століття".
Учасники Читань мали насичену культурну програму, під час якої відвідали музейні заклади Ніжина. Зокрема, в Музеї рідкісної книги НДУ імені Миколи Гоголя вони мали можливість оглянути книжкову виставку унікальних видань наукових праць Євгенії та Івана Спаських, що свого часу були подаровані авторами до бібліотеки Ніжинської вищої школи.

(За матеріалами інтернет-видань та повідомленнями у соцмережах)

Переглядів 2303