01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
10.10.2024

Презентовано нову книжку "Юрій Лисянський. Щоденник служби на британському флоті, 1793-1800. Подорож навколо світу на шлюпі "Нева", 1803-1806"

9 жовтня для студентів та викладачів Навчально-наукового інституту природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій НДУ імені Миколи Гоголя відбулась презентація книги мандрівних щоденників ніжинця Юрія Лисянського, яка є цінним перекладом українською мовою мандрівних нотаток нашого земляка, мореплавця Юрія Лисянського, які він робив під час служби на англійському флоті (1793–1800) та під час своєї знаменної подорожі навколо світу на шлюпці «Нева» (1803–1806).

Книгу підготував до друку історик, музейник, бібліофіл, член Національної спілки краєзнавців України, науковий співробітник відділу «Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, директор бібліотеки університету імені Миколи Гоголя Олександр Морозов.

У своєму виступі Олександр Сергійович зазначив: «Сьогодні ми можемо пригадати не так вже багато імен українців, котрі залишили свій слід в історії географічних відкриттів, а тим більше – були увічнені назвами на мапі світу. Одним з таких мандрівників-дослідників був нащадок козацького роду з Ніжина Юрій Федорович Лисянський. Наразі ми маємо можливість повернути це ім’я з небуття і відновити справедливе визнання його досягнень як мореплавця, дослідника, етнографа та письменника».

Доцентка кафедри географії, туризму та спорту, кандидатка географічних наук Ольга Барановська відзначила копітку працю над її створенням, зауваживши, що перекладач та упорядник видання дуже добре обізнаний у специфічній морської термінології, яка повязана з вітрильним мореплавством та географічними назвами. Також вона вказала, що таку книгу повинен мати кожен географ.

Дякуємо Олександру Морозову за цінний дарунок для книгозбірні. Упевнені, що нова книга стане важливою частинкою фонду бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя, а також сприятиме відродженню української культури.

Запрошуємо всіх зацікавлених до бібліотеки.

Переглядів 26