01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
08.10.2024

Історичними стежками рідного краю...

В переддень Всеукраїнського дня бібліотек колектив бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя, за традицією та дякуючи ЗСУ, продовжив знайомство з краєзнавчо-туристичними перлинами Чернігівщини.

Цього року нашу увагу привернув Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», який є справжньою родзинкою української природи та культурної спадщини. Це місце захоплює своєю мальовничістю, поєднуючи густі ліси, спокійні водойми та старовинні архітектурні пам’ятки.

У палаці дивовижної Качанівки експонується унікальна виставка знаного історика Миколи Черепа, в якій переплелося прекрасне з жахливим, поєдналися життя та смерть...

"Місцями вражень/уражень" – проєкт унікальний, з яким вже встигли ознайомитися майже 12 тис глядачів! І ви не зволікайте, бо то наша історія, яка пишеться сьогодні на наших очах.

Також ми відвідали етнокомплекс «Соколиний хутір» у с. Петрушівка, де можна поєднати відпочинок та ознайомлення з історією, культурою української глибинки, адже власник комплексу Микола Череп – нащадок козацького роду, – підтримує історію свого роду та традиції. Розміщення пропонується в автентичних хатах з пропозиціями традиційних козацьких розваг та активностей. І якщо пощастить (буде не зайнята), то можна зупинитися у садибі писаря, якій 175 років і де раніше дійсно жив нащадок писарів Війська Запорозького. Ще на території етнокомплексу є історико-етнографічний музей, особистий монетний двір, окремо пропонується козацьке меню, яким ми залюбки поласували.

Колектив бібліотеки імені М. О. Лавровського НДУ імені Миколи Гоголя висловлює щиру вдячність співробітникам Національного історико-культурного заповідника та етнокомплекса і особисто Миколі Черепу за цікаві, змістовні екскурсії та гостинність.

Також ми дякуємо голові первинної профспілкової організації працівників НДУ імені Миколи Гоголя Олексію Лейберову за підтримку та допомогу в організації поїздки.

Переглядів 22