01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
06.03.2017

Професор Микола Тимошик презентував нову книгу

1 березня 2017 року у приміщенні клубу Гоголівського корпусу Ніжинського держуніверситету відбулася непересічна подія: доктор філологічних наук, професор Микола Тимошик презентував свою нову книгу – документально-публіцистичний двотомник «Село».

«Це – документальна історія рідної Данини на Ніжинщині, а не краєзнавче дослідження. Йдеться про виклад української історії «знизу» крізь призму долі українського села в цілому.» Так написав автор видання у першому томі, який отримав назву «Зійти з безпам’ятства».

Найважливішим джерелом книги М.С.Тимошика є архівні документи. Правда про рідне село у викладі автора – це «дорадянська» та «радянська» історія малої батьківщини, гірка і вистраждана його власною родиною та родинами односельців… Цю рису презентованого видання відзначили рецензенти: кандидат історичних наук, ректор Гоголівського вишу Олександр Самойленко, кандидат історичних наук, випускник нашого університету Іван Забіяка, кандидат педагогічних наук, декан філологічного факультету, письменник і журналіст Олександр Забарний, член Національної спілки журналістів, директор Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Надія Онищенко, заступник голови Ніжинської райдержадміністрації з гуманітарних питань Оксана Малашенко. Відкриваючи правдиву історію українського села, Микола Тимошик показав, якими ми могли бути і можемо стати. Таке резюме зробили присутні професори й викладачі, вчителі сільських шкіл, голови сільських рад, громадські діячі...

Активну участь у презентації взяли співробітники відділу обслуговування бібліотеки Г.С.Осіпова та Л.П.Косовських, які підготували книжкову виставку, епіграфом до якої стали слова самого автора М.С.Тимошика: «Маємо відроджувати правду про себе». На полицях стелажів було представлено книги з фондів бібліотеки, автором та упорядником яких є М.С.Тимошик, та видання з власного зібрання автора, подаровані бібліотеці нашого університету. М.С.Тимошик є давнім добрим другом нашої бібліотеки: він неодноразово передавав для книгозбірні університету власні видання та унікальні книги українознавчої тематики.

 За матеріалами соціальних мереж та сайту Ніжинського

державного університету імені Миколи Гоголя

 http://www.ndu.edu.ua/

Переглядів 3166