01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
22.09.2022

Твій інформаційний простір – бібліотека

Сьогодні, коли Україна виборює свою незалежність та відстоює загальнолюдські цінності, бібліотекарі, кожен на своєму місці, намагаються наближати нашу Перемогу. І це справді так. Незважаючи на складне переміщення частини бібліотеки в інше приміщення, скорочення працівників та інші негаразди, бібліотекарі  намагаються йти в ногу з часом.   

Тож з першого дня навчання, а саме 19 вересня, в інформаційно-бібліографічному відділі бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя для студентів 1 курсу спеціальності «Соціальна робота» факультету педагогіки, психології, соціальної роботи та мистецтв було проведено практичне заняття з інформаційної культури. В цьому році до співпраці з бібліотекою долучились доцент Антоніна Конончук,  старший викладач – Тетяна Зінченко, які зуміли організувати першокурсників для проведення занять.

Співробітники відділу ознайомили присутніх з історією бібліотеки, її структурою, фондом, фаховими періодичними виданнями, довідково-пошуковим апаратом. Особливу увагу студентів бібліографи звернули на електронну бібліотеку університету, що містить повні тексти наукових та навчальних праць викладачів та співробітників нашого університету. Серед них - навчальні посібники та підручники, методичні матеріали для практичних і лабораторних занять.

Працівники інформаційно-бібліографічного відділу навчили студентів  самостійно підбирати літературу, користуючись алфавітним, електронним, систематичним каталогами та систематичною картотекою статей.

Проведення занять з інформаційної культури має позитивний результат: значно збільшилась кількість студентів, які користуються електронним каталогом та базами даних самостійно.

Наразі, заняття з інформаційної культури тривають, тож запрошуємо до співпраці кураторів груп студентів першого курсу, адже високий рівень інформаційної культури студента є запорукою його успішного навчання.

Завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу

Наталя Мухомодєєва 

Переглядів 200