01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
15.02.2022

До Міжнародного дня рідної мови!

Кожного року 21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде, воно запроваджено у листопаді 1999 року тридцятою сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної та культурної багатоманітності. 

З нагоди свята в читальному залі  бібліотеки працює розгорнута ілюстративна книжкова виставка: «Дзвенить струмочком рідна мова».  На виставці представлені книги, у яких висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української. Мета цієї виставки – поглибити знання про мову, як основу духовності; виховати любов і повагу до української мови, як мови державної та материнської; спонукати читачів до роздумів про долю рідного краю та його славних синів.

Шануйте і любіть рідну мову, збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь! Українська – це мова наших батьків, бабусь і дідусів… Це мова Гідності і код нашої нації! Це наш символ протистояння російському окупанту вже не першу сотню років. Збережемо мову – збережемо націю і державу і вистоїмо, попри всі складнощі. 

Та й щоб підтримати рідну мову, треба не так уже й багато: “Говорити мовою Гідності, а не мовою окупанта!”

Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову.

Ліна Костенко

Переглядів 637