01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
13.03.2015

Художник Аполлон Миколайович Мокрицький

«Учень геніїв, вчитель геніїв»

Справжню насолоду, незабутні враження отримали студенти  факультету психології та соціальної роботи  (група  ДП – 21)  під час  години мистецтва «Учень геніїв, вчитель геніїв», яка була проведена працівниками  бібліотеки разом з кафедрою дошкільної освіти  та провідним фахівцем  музейного комплексу Парубець А.С. з нагоди 205-річчя  від дня народження Аполлона Миколайовича Мокрицького(1810-1870)  —  живописця та педагога. Захід відбувався в ІІ залі картинної галереї НДУ – і це вже надихало на щось цікаве і незвичайне.

Завідувач відділом обслуговування бібліотеки Осіпова Г.С. зазначила, що серед визнаних майстрів живопису  того часу  яскравої  зіркою  сяє  ім’я вихованця Ніжинської гімназії вищих наук кн. Безбородько – А.М. Мокрицького. Він був не просто видатним художником, а й людиною з великої літери.  Народившись далеко від культурних центрів, на Полтавщині, він завдяки  таланту, працелюбності, бажанню  досяг своєї мети, став  видатним  майстром  живопису. Зі сторінок  його щоденника дізнаємося про головну рису його характеру – небайдужість долі до іншої людини. Всім відомо про сприяння А.М. Мокрицького звільненню Т. Шевченко з кріпацтва.

Завдяки чудовим ведучим Примаченко А., Кривченко Т. та Бойко Ю. слухачі поринули в ХІХ століття, до витоків таланту художника, до тих, хто впливав на його розвиток, згадали  атмосферу, в якій зростав майбутній митець.  Дуже приємно, що на наше свято завітав декан філологічного факультету Забарний О.В., який розповів про Ніжинську гімназію вищих наук, життя А.М. Мокрицького у Петербурзі, спілкування з видатними людьми того часу.

Провідний фахівець музейного комплексу Парубець А.С. розповіла, що творчість А. Мокрицького – явище  цікаве й суперечливе.  В ній –  одночасна  наявність стильових ознак  романтизму  і тяжіння  до  класицистичних основ, які характеризували постать його вчителя

К. Брюллова і багатьох інших митців того часу. Пензлю А. Мокрицького належить галерея портретів відомих його сучасників: М. Гоголя, Є. Гребінки, О. Кольцова. І дуже важливо, що ми мали змогу не тільки почути розповідь про картини художника, але і  побачити портрети  Євгена Гребінки та Нестора Кукольника, які вражають і виразом обличчя і позою змальованої людини.

А наприкінці заходу присутні мали змогу побачити і потримати у руках  рідкісну книгу «Явление Христа народу. Картина Иванова. Разбор академика Мокрицкого», 1858 року з бібліотеки С.П. Шевирьова, яка знаходиться у Музеї рідкісної книги. Вражає те,  що ця книга  зберігає слід почерку і теплоту рук видатного митця – А.М. Мокрицького. На титульному аркуші дарчий напис «Его превосходительству Степану Петровичу Шевыреву усерднейше приношение от автора 27 дек. 1858 года»

 Зав. відділу обслуговування Галина Осіпова.

Переглядів 4535