01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
31.10.2018

До 100-річчя утворення ЗУНР

На науковому абонементі бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя організовано книжкову виставку „Західнокраїнська Народна Республіка: події, документи, історія”.

Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР) створена в листопаді 1918 року на частині українських земель, що входили до Австро-Угорської імперії. Після розпаду Австро-Угорщини в жовтні 1918 року на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів для возз'єднання всіх українських земель та створення власної держави. Таким чином, було створено Західно-Українську Народну Республіку, до складу якої увійшли українські етнічні землі - Галичина, Буковина та Закарпаття. Листопадова національно-демократична революція в Галичині стала важливою ланкою процесу, який завершився створенням у січні 1919 року єдиної, соборної України, чим було продемонстровано всьому світові волю нашого народу до свободи й незалежності.

На виставці представлені вітчизняні та діаспорні видання з історії ЗУНР, які розкривають основні аспекти минулого та детально знайомлять читачів з перебігом революційних подій того періоду, з повсякденним життям та побутом місцевого населення  в 1918-1923 роках.

Запрошуємо всіх охочих до перегляду книжкової виставки.

 

Переглядів 428