01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
20.02.2018

До Міжнародного дня рідної мови

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша за усі скарби й багацтва.

П.Куліш

 

21 лютого кожного року  світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято було запроваджено у листопаді 1999 року згідно ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат  тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї культури немає народу. Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходиться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини вживати та вивчати. За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Сьогодні, згідно Статті 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування  української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

 До Міжнародного дня рідної мови бібліотекарі читального залу № 3 філологічного факультету провели для  студентів  групи УА-31  презентацію  книжкової  виставки «Живи і квітни, мово рідна» .  Бібліотекар Головко Л.В. розповіла студентам про історію української мови, про її розвиток.  Студенти зачитали  крилаті вислови про рідну мову.

 Література, яка  була представлена на виставці допомогла  читачам  з’ясувати витоки нашої мови, оцінити велич і багатство рідного слова, а також спонукає  берегти скарби української мови, боротися за її красу, за правильність вимови, бо доки народ має свою мову – є і сам народ, а не стане її – не буде й народу, тому, що вона – основа нашої  національності.

Переглядів 1267