01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
12.02.2018

«Ажурне мистецтво витинанки в умовах сучасного життя»

Напередодні Дня святого Валентина працівником читального залу бібліотеки Оніщенко С.С. та доцентом кафедри педагогіки Шевчук М.О. розроблено та проведено захід «Ажурне мистецтво витинанки в умовах сучасного життя». Студенти третього курсу спеціальності «Початкова освіта» потрапили у чарівний світ народного мистецтва, відчули гармонію краси образів, почуттів та звучання кольорів. Засвоєння студентами інформації про виховні можливості декоративно-ужиткового мистецтва супроводжувалося презентацією навчального посібника Шевчук М.О. «Декоративно-ужиткове мистецтво у трудовому навчанні в початковій школі» та виставкою «Українська пісня у витинанках». Роботи для виставки надала вчитель ЗОШ № 6 Гузь Ірина Володимирівна (вчитель трудового навчання). Народні пісні «Несе Галя воду», «Садок вишневий біля хати», «Ой, сусідко, сусідко», «На розпутті кобзар сидить» та інші зазвучали в ажурних мотивах витинанок.

Студенти мали змогу удосконалити і власні практичні навички з виготовлення витинанки на майстер-класі, який для них провела Гузь І.В. Вони із задоволенням зробили серця у техніці народної витинанки і символічно подарували їх бібліотеці напередодні Для закоханих. 

Проведений захід сприяв популяризації української народної творчості як органічної частини української культури, яка має велике пізнавальне, виховне й практичне значення, та відродженню мистецтва витинанки як декоративно-ужиткової майстерності українців. 

Переглядів 645