01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
19.10.2017

ІІ Кошелівецькі читання

18 жовтня 2017 року в гоголівській аудиторії  відбулися ІІ Кошелівецькі читання, присвячені 110-річчю від дня народження одного з найвизначніших українських культурних діячів Івана Максимовича Кошелівця,  який народився 23 листопада 1907 року в селянській родині на Чернігівщині. Своїм рідним містом Іван Максимович вважав Ніжин, в якому прожив багато років і здобув вищу освіту, закінчивши у 1930 році Ніжинський інститут народної освіти. Це був останній випуск інституту під цією назвою, ще з відчутними традиціями колишнього історико-філологічного інституту. З 1938 року І.Кошелівець викладає окремі курси з історії давньої української літератури в Ніжинському педагогічному інституті. 
  Його плідна багатостороння праця охоплює різні ділянки: історія літератури, літературна критика, теорія літератури, історія України, історія західноєвропейської літератури і мистецтва, публіцистика, упорядкування й редагування книжок і збірників творів сучасних українських письменників, багатолітня редакторська і творча праця в журналі "Сучасність", редакторська й літературно-наукова праця в Енциклопедії Українознавства - такий неповний перелік різноманітних видів наукової, науково-популярної, літературної і науково-організаційної діяльності І.М.Кошелівця. 
 До цього заходу бібліотекарі читального залу № 3 підготували виставку під назвою "Грані творчої постаті", присвячену 110-річчю від дня народження літературознавця, публіциста, редактора, перекладача Івана Максимовича Кошелівця, на якій були представлені праці вченого.
Літературний доробок І.М.Кошелівця становить надзвичайно цінний внесок у наукове дослідження української літератури.
Переглядів 737