01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
18.05.2016

«Гармонія світу Сергія Шишка»

«Коли ви стрічаєтесь із полотнами Сергія Шишка, ви стрічаєте не тільки свято барв, а насамперед щедрість людських почуттів, повінь доброї лірики і оту задушевність, якою на вас дивляться очі природи і очі друга».

Михайло Стельмах

 

17 травня у картинній галереї університету відбулася година мистецтва «Гармонія світу Сергія Шишка» з нагоди Міжнародного дня музеїв та 105-річчя Сергія Шишка, народного художника України, заслуженого діяча мистецтв, лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка, почесного громадянина Києва та Ніжина. 

Високий професіоналізм і глибокий мистецький хист, прекрасне відчуття кольорів і майстерна композиція — так характеризують творчість Сергія Шишка мистецтвознавці. Художник у своїх полотнах говорив тільки про найважливіше, тільки про те, що знав і любив сам. „Я пишу те, що навкруг мене. Для мене пейзаж – це засіб пізнання світу.... Я завжди починаю працювати тільки тоді,коли поетичне, красиве, перш за все в кольоровій гамі, відкривається в самій реальній дійсності,коли відчуваю, що не можу не писати.... Важливу роль при цьому відіграють не тільки безпосередні враження, але і спогади, асоціації і мрії .

1992 року Сергій Шишко останній раз відвідував Ніжин, зв’язки з яким не переривалися ніколи. Вже відомий майстер пензля, Сергій Федорович часто перебував тут, був ініціатором та організатором виставок картин, як власних, так і інших художників. Ніжинським краєвидам присвячена низка полотен. Зрештою, місто отримало від нього щедрий дарунок – колекцію картин. Хоча полотна цього художника знаходяться в зібраннях музеїв Києва, Чернігова, Кіровограда та інших міст, але найбільшою на сьогоднішній день неприватною колекцією є та, що знаходиться в галереї Ніжинського державного університету імені М. Гоголя, і яка зберігає пам’ять про людину і митця з великою душею.

У творчий світ художника поринули студенти першого курсу факультету психології то соціальної роботи (куратор Тукач Ірина). Працівники бібліотеки Осіпова Галина, Мазун Ірина та провідний фахівець музейного комплексу Парубець Анна  розповіли про життєвий та творчий шлях художника. Ведучими заходу були Примаченко Аня та Кривченко Тетяна (група ДП-31). Поезію читали Кузнецова Катерина та Захарчук Аліна (група ДІ-1).

На заході також були присутні представники міської бібліотеки. Усі присутні могли подивитися на твори майстра як вживу, так і ознайомитися із репродукціями картин в альбомі, представленому на мистецькому вечорі. 

Переглядів 1907