01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
17.05.2024

«Світло театральної магії – Марія Заньковецька»: до 170-річчя від дня народження видатної української акторки Марії Заньковецької

16 травня 2024 року провідними фахівчинями бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Юлією Рожок та Юлією Бездуховою разом з доценткою кафедри дошкільної освіти Оксаною Лісовець для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 012 Дошкільна освіта була проведена літературно-мистецька година: «Світло театральної магії – Марія Заньковецька», присвячена 170-річчю від дня народження видатної української акторки Марії Заньковецької.

У вступному слові ведуча заходу Юлія Рожок підкреслила важливість вшанування пам’яті Марії Заньковецької, чиє життя і творчість стали яскравою сторінкою в історії українського театру.

Під час заходу присутні мали нагоду дізнатися багато цікавого про життя та творчість Марії Заньковецької переглянувши захоплюючу мультимедійну презентацію, що висвітлювала найважливіші моменти з життя та творчості акторки.

Було особливо приємно бачити, як студентська аудиторія натхненно долучилася до участі в заході та виявила неабиякий інтерес до її творчості, підготували доповіді про цікаві факти з життя видатної акторки, ділилися своїми враженнями від почутого, дискутували про її вплив на сучасний український театр.

 Шістдесят хвилин пролетіли як одна мить. Розповідь про життєві перепетії та творчі досягнення Марії Заньковецької доповнювали присвячені їй вірші, маловідомі факти про життя акторки в нашому рідному Ніжині. Під час зустрічі стало зрозуміло, що розповідати про Марію Заньковецьку, її творчість і служіння українському народові, можна нескінченно, але повноти враження про її талант не буде, якщо не почути співані актрисою пісні, що створювали атмосферу урочистості і глибокої поваги до постаті Марії Костянтинівни.

Перегляд фільму «Гра Долі. Обожнювана» залишив глибокий емоційний відгук у серцях усіх присутніх. Фільм, насичений унікальними архівними кадрами, дозволив глядачам зануритися в епоху, коли жила і працювала велика акторка. Це сприяло розширенню їхніх знань і розумінню культурної спадщини України.

Наостанок приємною родзинкою був солодкий сюрприз – яблучний пиріг за рецептом Марії Заньковецької, яким із задоволенням поласували усі присутні та наповнили свої серця смаком творчості і незабутніми спогадами від цього чудового дійства.

Переглядів 123