01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
16.05.2024

Українська вишиванка – генетичний код нації (захід, присвячений Всеукраїнському дню Вишиванки)

16 травня 2024 року у межах відзначення Всеукраїнського дня Вишиванки провідними фахівцями бібліотеки НДУ ім. М. О. Лавровського С. С. Оніщенко та І. В. Мазун для студентів спеціальності 012 Дошкільна освіта проводилася зустріч з ніжинською майстринею вишивки, вчителем дизайну та технологій місцевої гімназії №6 Іриною Володимирівною Гузь. Широкий формат проведення такої зустрічі у межах діяльності Творчої Студії бібліотеки передбачав коротку інформативно-просвітницьку частину та практичну роботу студентів з вишивки.

Ірина Володимирівна Гузь – відомий у місті педагог з більш ніж 20-річним стажем, майстриня народних ремесел, популяризатор української культури серед учнівської, студентської молоді та громади міста. Чудові вишивки, витинанки, гердани, іменні кулони-обереги та багато іншого можна побачити на авторських виставках Ірини Володимирівни і творчих зустрічах майстрині з небайдужими до вивчення української культури ніжинцями.

Саме такою зустріччю з народною культурою став захід «Українська вишиванка – генетичний код нації». У вступному слові провідного бібліотекаря С. С. Оніщенко було наголошено на унікальності української вишивки, її видовій специфіці та регіональних особливостях. У доповіді доцента кафедри дошкільної освіти С. І. Матвієнко пролунала думка про важливість збереження та трансляції надбань самобутньої української культури для сучасної молоді та майбутніх поколінь українців.

У практичній частині творчого заходу студенти під керівництвом І. В. Гузь опановували технологію кодування слова «Мир» у вишиванці.

Переглядів 197