01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
24.04.2024

«Чорнобиль-біль України» (до дня пам’яті Чорнобильської катастрофи)

Цей дощ – як душ … Цей дощ – як душ…

Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов’їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен, і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.

Жив–був народ над Прип’яттю – і зник.

В Рудому лісі виросли поганки, і ходить Смерть, єдиний тут грибник…

Ліна Костенко

26 квітня 1986 року… Ця дата надовго залишиться в пам’яті українського народу. День найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, що забрала життя сотень людей. Минуло 38 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки і досі залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. Напередодні Дня пам'яті Чорнобильської трагедії та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, вшановуємо подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та пам’ятаємо усіх, хто віддав своє життя в боротьбі з радіацією, долаючи наслідки аварії.

До цієї памятної дати в читальному залі для наукової роботи організовано книжкову виставку-застереження «Чорнобиль – біль України». На якій представлені документальні матеріали, публіцистичні нариси та фотоматеріали, що знайомлять з подіями квітня 1986 року та  розповідають про причини та наслідки найбільшої у світі техногенної  катастрофи, про мужність рятувальників, гіркі наслідки катастрофи для України та світу та спроби їх подолання. Запрошуємо до перегляду книжкової виставки (вул. Гоголя, 4). 

Переглядів 39