01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
22.02.2024

Онлайн-зустріч «Роль бібліотеки в університеті»

Професія бібліотекаря вимагає постійного удосконалення своїх знань. Щоб не залишатися на «узбіччі» прогресу і бути затребуваними, бібліотека НДУ імені Миколи Гоголя постійно шукає нові напрями роботи, оскільки від цього залежить місце книгозбірні в університетському середовищі та в майбутньому інформаційному світі.

Протягом останніх десятиліть в авангарді світової бібліотечної автоматизації та комп’ютеризації, розвиток яких впливає на впровадження нових форм роботи з користувачами, перебувають американські бібліотеки. За сприяння професорки кафедри германської філології та  методики викладання іноземних мов Світлани Тезікової, старшої менеджерки Центру передового досвіду навчання та викладання університету штату Айова Лесі Гассал, 21 лютого відбулась онлайн-зустріч «Роль бібліотеки в університеті» на платформі ZOOM із бібліотекаркою університету штату Айова Рано Маруповой, до якої долучилися всі працівники бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя. 

У фокусі зустрічі було обговорено широке коло питань: роль та місце бібліотеки в університетському середовищі, стратегії розвитку бібліотеки у зв’язку з цифровізацією, матеріальна база бібліотеки, бібліотечні інноваційні послуги, кадрове забезпечення книгозбірні тощо. Взагалі, майже за дві години зустрічі було обговорено багато особливостей роботи бібліотек університетів Сполучених Штатів Америки. Окрім того, працівники бібліотеки мали змогу здійснити віртуальний онлайн-екскурс до  бібліотеки університету штату Айова, що розташований у м. Еймс, який презентувала бібліотекарка Рано Марупова. Нас дуже зворушило, що зарубіжні колеги висловили засудження агресії російської федерації та співчуття українському народові у важкий час випробувань.

Колектив бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя висловлює щиру подяку спікерам — професорці кафедри германської філології та  методики викладання іноземних мов Світлані Тезіковій, старшій  менеджерці Центру передового досвіду навчання та викладання університету штату Айова Лесі Гассал (випускниці НДУ імені Миколи Гоголя 1998 року), бібліотекарці університету штату Айова Рано Маруповій.

 

Галина Осіпова, заступниця директора

бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя.

Переглядів 55