01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
23.10.2023

На 74-му році життя відійшла у вічність наша колега — Лариса Валентинівна Гранатович

0001 5

Колектив бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя з глибоким сумом повідомляє, що на 74-му році життя відійшла у вічність наша колега, чудовий фахівець із бібліотечно-бібліографічної справи, багаторічна працівниця — Лариса Валентинівна Гранатович.

Народилася   Лариса Валентинівна 2 жовтня 1950 року в м. Ніжині Чернігівської області, опанувала у виші фах «бібліотекознавство і бібліографія». З 1975 по 1979 рік працювала в Чернігівській обласній бібліотеці ім. В. Г. Короленка. 

В бібліотеці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя працювала з 1979 року на посадах бібліотекаря, завідувача секцією науково-технічної інформації (1980), провідного бібліографа (1993), провідного бібліотекаря (2004-2017). 

          Основною справою життя Лариси Валентинівни завжди була бібліографія, якій вона віддала майже 40 років трудової діяльності, яку любила, у якій найвпевненіше почувалася.

          Вона є автором і співавтором цілого ряду бібліографічних покажчиків та кількох статей, присвячених життю і творчості М. В. Гоголя. У 1998 році започаткувала серію видань «Викладачі Ніжинської вищої школи», яка вийшла в 4 частинах і охоплювала бібліографію праць найбільш відомих вчених за період з 1820 по 2001 роки. 

          Краєзнавча тематика зробила раритетом посібник «Місто Ніжин з найдавніших часів до 1917 року», за який вона була нагороджена Дипломом за ІІ місце в номінації «Наукова література». Високий професіоналізм автора проявився і в підготовці бібліографічного покажчика «Історія Ніжинської вищої школи (1805-2016)».

Ларису Валентинівну поважали  колеги, студенти та наукова спільнота університету. До неї завжди можна було звернутись з будь яким запитанням і отримати професійну, вичерпну відповідь із посиланням до джерел.

За багаторічну плідну працю Ларису Валентинівну неодноразово було нагороджено грамотами від адміністрації бібліотеки та університету. 

          Ім’я Л. В. Гранатович внесено до біобібліографічного довідника «Українські бібліографи»  (ч. 1), укладеного Національною парламентською бібліотекою України в 2008 році як особи, що зробила значний внесок у бібліографічну справу країни.

Світла і вічна пам'ять нашій Ларисі Валентинівні! Царство небесне!

Нехай добрий і світлий спомин про неї назавжди залишиться у серцях всіх, хто знав, шанував і любив її.

Переглядів 49