01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
27.09.2024

Рідкісні видання для дітей – скарби перевірені часом

Рідкісний книжковий фонд книгозбірні ім. М.О. Лавровського завжди високо цінувався і до сьогодні є предметом гордості бібліотеки. Приватні колекції книг заклали початок бібліотеки, а згодом і книжкову експозицію відкритого при ній Музею рідкісної книги.

         Дійсно престижно та статусно мати у власному фонді рідкісну книгу. У наш час електронних технологій вони не втратили свою цінність та привабливість. Книги в усі часи вважали не тільки предметом розкоші, а й відображали багату духовну культуру народу. Особливо цінними є книги, видані багато років тому, серед яких колекційні видання, що виходили невеликим тиражем. Зрозуміло одне – така книга нікого не залишить байдужим.

         До Всеукраїнського дня бібліотек співробітники сектору фондових колекцій та рідкісної книги пропонують до огляду надзвичайно цікаву виставку дитячих книг та періодичних видань ХІХ – поч. XX ст.

          Тільки у XVIII ст. був створений окремий жанр дитячої літератури. Вона (дитяча література), як раніше так і сьогодні відіграє важливу роль в освіті, оскільки надає знання і розваги необхідні у розвитку дитини. Сучасні інтернет-ресурси, що є дешевою альтернативою друкованим виданням все ж таки не можуть замінити безпосереднє спілкування дитини з книгою. «Лікувальні» можливості книг були відомі з часів Давньої Греції. В кінці XVIII ст. книги почали пропонувати в якості засобів від різних типів хвороб. Сьогодні книгу так чи інакше можна розглядати як терапію і ліки від стресових порушень у дітей, які вони відчувають на собі практично кожного дня.  Якщо дитину привчити до читання з дитинства, то вона робитиме це все життя.

         Тож пропонуємо долучитись до бібліотерапії та здійснити подорож у світ дитячих книг, вік яких сягає більше ста років.

         Без сумніву, представлені екземпляри книг придають зовсім інший статус усім нашим колекціям. Тримати в руках ці раритети приємно, а розглядати і читати їх цікаво. Кожна книга – це, в першу чергу, джерело унікальної інформації, і предмет зі своєю неповторною історією. Такі дрібниці, як папір, палітурка, подих самої книги дають настрій на сприйняття твору.

          З мистецького погляду книги оформлені справді зразково. Вони вигідно вирізняються з-поміж інших колекційних видань. Графіка готичного шрифту робить їх взірцевими та естетично вишуканими. Кольорові сюжетні ілюстрації широко прикрашають та внутрішньо наповнюють книгу. Ілюстрації виконані з почуттям глибокої життєвої правди, великою мистецькою виразністю. Вони повязані із загальною думкою твору, однорідні за стилем. Художники-ілюстратори виявили себе справжніми знавцями мистецтва оформлення книги.

         З погляду змістовного – це художні та історичні видання, адресовані для молодшого та середнього шкільного віку. Книги напрочуд охайні та раціональні, видно, що мешкали в атмосфері шанованих європейських традицій. Адже більшість екземплярів на виставці – це книги, що належали родині Й.-Е.А. Леціуса (репресованого директора Історико-філологічного інституту періоду 1913-1914 р.).

          Це книги з особливою, драматичною історією. Їх власники передали нам прекрасну сімейну традицію турботливо зберігати книги та передавати їх історію із покоління в покоління.

          Дорого оправлені, багато з яких подарункові видання, вони, як справжні документи своєї доби, що почали жити новим життям, достойні знаходитись на полицях серед наших кращих колекцій.

         Запрошуємо усіх зацікавлених до перегляду книжкової виставки за адресою Гоголя, 4 (головний корпус бібліотеки), і ви отримаєте унікальну можливість привідкрити вікову завісу та вивчити народну мудрість минулих століть.

Переглядів 181