01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
29.01.2024

Пам’ятаємо Героїв Крут

Щороку 29 січня українська громадськість вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Героїв Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами».

 Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 рр. Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежність України.

До цієї пам’ятної дати в читальному залі для наукової роботи організована книжкова виставка «Пам’ятаємо Героїв Крут».

Серед представлених на виставці видань книга: «Крути, січень 1918 року», куди увійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення, спогади учасників бою під Крутами; збірка «Бій під Крутами в національній пам’яті», що містить архівні документи, спогади, фотодокументи, друковані видання, котрі показують особливості відбиття  в національній пам’яті цієї події, формування культу Героїв Крут та заходи щодо їхнього вшанування. Зацікавлять читачів матеріали видань «Героїка трагедії Крутів», «Бій відлунав…», «Крути 100 років подвигу» та інші  видання, в яких на основі спогадів учасників бою під Крутами, роздумах сучасників осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни.

Запрошуємо всіх охочих ознайомитися з книжковою виставкою (Гоголя, 4).

 

Переглядів 74
Інші матеріали розділу: « Шановні користувачі! Нові журнали »