01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося

ПРЕЗИДЕНТ ГРЕЦІЇ ВІДВІДАВ МУЗЕЙ РІДКІСНОЇ КНИГИ НДУ ІМЕНІ М.ГОГОЛЯ

17 квітня 2008 року

Президент Грецької Республіки пан Каролос Папуліас здійснив триденний візит в Україну 15-17 квітня 2008 року.  У Києві пан Президент мав зустріч у Будинку Городецького з Президентом України паном Віктором Ющенком. Два Президенти обговорили, в надзвичайно теплій атмосфері, питання подальшого поглиблення відносин між двома країнами, регіональні міжнародні питання й відносини з Європейським Союзом.

Пан Президент відвідав історичне місто Ніжин, яке має особливе значення для історії еллінізму, оскільки було важливим торговельним центром XVII - XVIII ст. завдяки діяльності грецьких комерсантів, таких як брати Зосими, Різарії, Зой Капланіс та інші видатні греки, просвітителі й меценати, що зробили визначний внесок у розквіт міста й водночас були великими благодійниками Греції. В Ніжині Президента Грецької Республіки зустрів Міський голова пан М.В.Приходько, далі пан Президент відвідав грецьке кладовище, де поклав вінок на родину могилу братів Зосимів і був присутній на літії, яку відслужив архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан. Після цього відбулись екскурсія по історичних місцях, пов’язаних з ніжинськими греками, відвідання Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя й зустріч у мерії міста Ніжина з грецькою громадою та міською радою.

В Музеї рідкісної книги пана Президента зацікавили унікальні видання грецьких античних авторів, що колись належали бібліотеці Ніжинського грецького Олександрівського училища та книги, надруковані коштом грецьких меценатів. Пан Каролос Папуліас познайомився також з виставкою, що розповідає про життя та просвітницьку діяльність грецьких патріотів братів Зосимів. Університетській бібліотеці пан Президент передав дарунок – розкішно оздоблені альбоми з історії грецького мистецтва.

Під час відвідання Музею рідкісної книги

Покладання квітів на могилі братів Зосимів на грецькому кладовищі Ніжина

Переглядів 1683