01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Заступник Голови Верховної Ради України, голова доброчинного фонду «Рідна країна», доктор історичних наук Микола Томенко відвідав місто Ніжин.

25 лютого 2009 року. Заступник Голови Верховної Ради України, голова доброчинного фонду «Рідна країна», доктор історичних наук Микола Томенко відвідав місто Ніжин.

 

Перебуваючи в Ніжині, Микола Томенко, зокрема, заявив, що у березні 2009 року в Україні за ініціативи очолюваного благодійного фонду буде розміщено соціальну рекламу «Гоголь про Україну». Українська держава, як наголосив народний депутат, на превеликий жаль, не реалізувала всі бюджетні програми, що були заплановані до святкування 200-річчя з Дня народження Миколи Гоголя. Це, за словами Миколи Томенка, сталося в тому числі і через фінансову кризу. Натомість, як підкреслив Заступник Голови Верховної Ради України, громадськість та вчені повинні активно долучитися до святкування цього ювілею.

В ході заходів, Микола Томенко також презентував свою нову книгу «Український романтик Микола Гоголь». Це науково-популярне видання, мета якого, зі слів автора, «відкрити для себе і для українського читача того Миколу Гоголя, якого менше знали, ту творчість на яку звертали менше уваги». Микола Томенко зазначив, що «дану книжку варто розглядати як авторську, популярну спробу осягнути внесок Миколи Гоголя в українську історію та культуру, зрозуміти співвідношення понять: Гоголь та Україна».

«Власне, це авторська спроба прочитання з погляду оцінки ХХІ століттям місця і ролі Гоголя для України та пояснення вибору нашого земляка створити своєрідний романтичний міф про українців в Петербурзі та російською мовою», — розповідає автор.

Примірник книги «Український романтик Микола Гоголя» з авторським дарчим написом зайняв почесне місце на полицях бібліотеки Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя. 

У ході свого перебування на Чернігівщині, Микола Томенко ознайомився з експозицією Музею рідкісної книги бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Микола Володимирович занепокоївся станом ніжинських раритетів і профінансував реставрацію унікального амстердамського видання 1733 року «Physica Sacra» з фондів музею. На 1000 сторінках цього унікального стародруку розповідається про явища природи, що описані в Біблії, та подано наукові коментарі тогочасних європейських вчених. Книга гарно ілюстрована численними гравюрами європейських художників ХУІІІ століття. Якісну реставрацію унікальної книги майстерно виконали фахівці відділу реставрації Національної бібліотеки Україні імені В.Вернадського. Фоліант вагою 8 кілограмів після реставрації зайняв місце в експозиції Музею.  Подібного оновлення потребують ще близько 200 раритетних видань з ніжинської бібліотеки, що постраждали 2004 року під час аварії на міському колекторі гарячого водопостачання та підтоплення книгосховища. Дирекція бібліотеки та Музею дякує доброчинному фонду «Рідна країна» та його голові, а також сподівається на підтримку інших меценатів, яким небайдужі духовні скарби нашого народу.

Переглядів 1469