01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Унікальний подарунок музею: енциклопедичне видання «Україна – козацька держава»

15 лютого 2009 року Музей рідкісної книги та бібліотека Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя одержали від Видавництва ПП «ЕММА» унікальний подарунок – книгу «Україна – козацька держава», видання, яке буквально відразу після виходу в світ стало раритетним і тільки за півроку отримало 5 гран-прі та чимало відзнак на книжкових виставках у Києві, Одесі, Львові, Москві, Франкфурті-на-Майні, Бухаресті.

Підготовка цього дивовижного видання тривала майже 6 років. Упорядник-укладач, нащадок козацького роду, ентузіаст-шанувальник української старовини і патріот Володимир Недяк згуртував довкола цього проекту понад 60 вчених, зібрав величезний ілюстративний матеріал з різних музеїв, сховищ, приватних колекцій. Досліджено тисячі предметів матеріальної культури козацької доби, проведено фотозйомку у музеях України, Польщі, Росії, Швеції, приватних збірках тощо.

Володимир Володимирович Недяк – лауреат Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, художник-мистецтвознавець, професійний фотограф, історик-дослідник, збирач українських старожитностей, засновник й генеральний директор приватного історико-етнографічного музею «Козацькі землі України» та видавництва ПП «Емма».

Дане видання можна розглядати як унікальну енциклопедію українського козацтва, де з правдивих сучасних наукових позицій розкривається багатогранна історія українського національного життя у ХVI-XVIII ст.ст. Книга містить 78 наукових нарисів, що розкривають різні аспекти історії українського козацтва від становлення і до наших днів, його роль у боротьбі за волю і створення української державності. У вступному слові доктори історичних наук, академіки НАН України В.Литвин та В.Смолій відзначають, що книжка широко і переконливо розкриває історію козацтва, «яке, по суті, перехопилo естафету національної державної традиції, збагатило вітчизняну та Європейську політичну практику самобутніми формами соціально-політичної організації, соціальної системи й господарської моделі, адміністративно-територіального устрою.»

Видання за обсягом і повнотою досліджень предметів матеріальної культури є унікальним і неповторним. Наукові розділи, присвячені архітектурі, малярству, золотарству, декоративно ужитковому мистецтву всебічно розкривають духовний розквіт українського народу в часи козацької України та засвідчують, що вона була країною європейської культури із самобутньою духовно-мистецькою сутністю. Чимало унікальних пам’яток минувшини вводиться в науковий обіг уперше, і таким чином стає доступним широкому загалові. Найважливішим для книги є ілюстративний ряд (5175 світлин), що формує емоційно-естетичне сприйняття даного явища і візуалізує у зорових образах прояви козацької доби. Він вдало підібраний до кожного розділу і яскраво відбиває суть нарису.

Є у книзі сторінки, присвячені історії Чернігівщини, Ніжина, Ніжинщини, Ніжинського козацького полку ХУІІ-ХУІІІ ст. та пам’яткам козацької слави нашого рідного краю. Безумовне зацікавлення у 200-літній ювілей славетного письменника і вихованця ніжинської «alma mater» викличе у гоголезнавців розділ, присвячений відомому предку Миколи Васильовича Гоголя – козацькому ватажкові Євстафію Гоголю.

За словами упорядника, «частиною концептуального завдання проекту стало прагнення створити наукове видання як твір книжкового мистецтва.» З цим завданням колектив видавництва впорався достойно. Ошатне оздоблення, стилізований під бароко дизайн обкладинки з вмонтованою бронзовою печаткою Війська Запорізького, додають естетичної ваги унікальному фоліанту вагою близько 10 кілограмів, який справді є досягненням сучасної друкованої книги в Україні. Унікальне видання стало важливим внеском у духовну скарбницю українського народу, для якого пам’ять про славетну козацьку державу є коштовним діамантом у розвитку української історії та культури.

Раритетне подарункове видання розраховане як на політичну, наукову і мистецьку еліту, так і на широке коло читачів, які не байдужі до минувшини та старожитностей України. Воно є ґрунтовним енциклопедичним посібником для істориків, мистецтвознавців, філологів, етнографів, теологів, істориків архітектури, українознавців, правників, краєзнавців, пам’яткознавців, музейних працівників, студентів та учнівської молоді.

Співробітники бібліотеки та Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя висловлюють щиру подяку співробітникам Видавництва ПП «ЕММА», а особливо авторові-упоряднику п. Володимиру Недяку та генеральному директорові п. Людмилі Клочан за щедрий меценатський подарунок. З книгою «Україна – козацька держава» можна ознайомитися і працювати в Музеї рідкісної книги Бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Переглядів 3512