01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Ніжинські скарби: дарунки Музею

22 квітня 2012 року

Дарунки – надзвичайно давня та традиційна для нашої бібліотеки форма доброчинності, яка має глибоке коріння. Завдячуючи великій повазі до бібліотеки з боку викладача нашого університету, кандидата історичних наук Євгена Миколайовича Луняка, який є її великим шанувальником, ми отримали в дар декілька цінних книг богослужбового характеру. Євген Миколайович – активний читач. Запорукою успіху при підготовці кандидатської дисертації слугували йому бібліотечні фонди, а нині рідкісний фонд є джерельною базою для написання докторської.

Ця невеличка колекція довгий час зберігалася на горищі одного з ніжинських будинків та, напевне, належала одній з ніжинських церков. Потрапила вона до мешканців будинку, можливо, у 30-50-х роках минулого століття, коли, завдяки насаджуваній та пропагованій компартійним режимом політиці войовничого матеріалізму, у Ніжині масово закривалися та знищувалися величні церкви та храми.

Рідкісні книги завжди викликають значний інтерес як у широкого кола читачів, так і у бібліотечних фахівців. Найціннішим з нововіднайдених книжкових раритетів є "Євангеліє", яке завідувачем музею Рідкісної книги О.С.Морозовим віднесене до стародруків середини XVIII-го ст. Раритет є зразком поліграфічного мистецтва друкарні Києво-Печерської лаври. Книга не має обкладинки та титулу, сторінки частково зношені, проте залишилися у доброму стані численні гравюри лаврських художників на чолі зі славетним майстром Аверкієм Козачковським.

Кожен стародрук має свою долю. Можна припустити, що це «Євангеліє» було красиво оздоблене, мало позолочену або посріблену обкладинку, отож зазнало варварського відношення байдужих людей. Як історична пам’ятка, після очищення та консервації, «Євангеліє» займе почесне місце у колекції вітчизняних видань кириличного друку в експозиції Музею рідкісної книги.

Серед подарованих Є.М.Луняком книг є рідкісні видання з текстами релігійних піснеспівів. Ці книги, що були видані на початку ХІХ ст., без сумніву, зацікавлять університетських музикознавців. Сподіваємося, що й вони знайдуть свого читача та увійдуть у науковий обіг.

Як вдячний читач Євген Миколайович Луняк неодноразово дарував бібліотеці цінні видання, що сприяло зростанню її рідкісного фонду. Висловлюємо йому щиру подяку за внесок у поповнення книжкових скарбів бібліотеки.

Людмила Литвиненко

головний бібліотекар бібліотеки Ніжинського державного університету імені М.Гоголя

Переглядів 1233