01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
18.10.2016

Міжнародна науково-практична конференція "Бібліотеки вищих навчальних закладів: досвід та перспективи"

11-13 жовтня 2016 року у Бібліотеці імені М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася міжнародна науково-практична конференція "Бібліотеки вищих навчальних заходів: досвід та перспективи". В роботі конференції взяли участь  керівники та фахівці бібліотек, книговидавці, представники наукових установ та комерційних організацій, редактори наукових журналів. Під час роботи конференції учасники обговорили наступні проблеми:

  • Бібліотека – простір для формування ціннісних орієнтирів користувачів. Академічна доброчесність.
  • Науково-дослідна робота бібліотек ВНЗ в сучасному інформаційному середовищі: методи, продукти, досягнення.
  • Наукове опрацювання інформаційних ресурсів: сучасні підходи та перспективи розвитку.
  • Стратегічне управління як інструмент розвитку бібліотеки: соціокомунікативний підхід.
  • Рідкісні та цінні видання у фондах бібліотек ВНЗ: вивчення, збереження, поширення.

 Учасники обмінялися досвідом роботи, досягненнями та проблемами університетських бібліотек. Палкі дискусії розгорнулися щодо питань стратегії розвитку бібліотек у сучасних кризових умовах, розробки та впровадження вільних автоматизованих бібліотечно-інформаційних систем, необхідності змін штатної структури бібліотек у відповідності до сучасних потреб науково-інформаційної діяльності та забезпечення навчального та наукового процесів ВНЗ, покращення матеріального забезпечення співробітників відділів інформатизації бібліотек, створення «Державного реєстру книжкових пам'яток України» тощо.

У роботі конференції та круглого столу «Рідкісні та цінні видання у фондах ВНЗ: вивчення, збереження, досягнення» від бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя взяв участь її директор, завідувач Музею рідкісної книги НДУ О.С.Морозов. він представив доповідь та презентацію на тему: «Книжкова спадщина грецької спільноти м. Ніжина 17-19 ст. у фондовому зібранні Бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя».

Переглядів 773