01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
17.03.2015

Виставка до 550-річчя від дня смерті видатного італійського гуманіста та книговидавця Альда Мануція (1449-1515)

17 березня 2015 року в Музеї рідкісної книги бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відкрилася виставка, присвячена пам'яті видатного італійського вченого-гуманіста та видавця Альда Пія Мануція. На виставці представлено унікальні книжкові раритети з нечисленної, але надзвичайно цінної колекції «альдин» – видань венеціанської друкарні Альда та його нащадків.

Батько «альдин» і засновник славнозвісного венеціанського друкарського дому Альд Пій Мануцій народився у невеличкому містечку Бассіано (біля Риму). Це сталося близько 1450 року. Початкову освіту майбутній друкар та вчений-філолог отримав у Римі. 1475 року він переїжджає до Феррари, де навчається у місцевому університеті і стає визнаним фахівцем в галузі давньогрецької та латинської словесності. Свою просвітницьку діяльність Альд починає як педагог. 1494 року він засновує в місті Венеція видавництво, яке отримало назву «Дім Альда». Усе своє подальше життя італійський просвітитель присвячує порятунку для майбутніх поколінь, виправленню, науковому редагуванню та поширенню текстів письменників доби античності. Саме Альд першим з європейських друкарів започаткував систематичне видання творів античних авторів – Гомера, Аристотеля, Платона, Сократа, Павсанія, Аристофана, Лукреція, Геродота, Софокла, Вергілія, Овідія, Цезаря та інших. В переліку авторів, що друкувалися в «Домі Альда», були й талановиті сучасники – Петрарка, Данте, Боккаччо, Бембо, Еразм Роттердамський. Книги видавничого «Дому Альда» та його нащадків вражають не тільки ретельністю підготовки та редагування тексту, але й зовнішньою «суворою красою».

 

Близько 1500 року Альд Мануцій згуртовує навколо своєї друкарні вчений гурток, що отримав назву «Нова Академія» («Neacademia»), до якого увійшли відомі вчені філологи, історики, філософи. Серед сподвижників та однодумців Альда були П’єтро Бембо, Марк Музурос, Сципіон Картеромах, Арістовул Апостолос, Іоанн Грегоропулос, Андре Навагеро, П’єтро Альціоні та інші видатні інтелектуали ренесансної доби. Бажаними гостями в «Домі Альда» були такі відомі мислителі, як Джованні Піко делла Мірандола, Еразм Роттердамський та Михайло Триволіс (останній невдовзі прийняв чернецтво у Ватапедському грецькому православному монастирі під ім’ям Максима Грека і 1518 року виїхав до Москви, де відіграв важливу роль у започаткуванні книгодрукування у Московщині).

1506 року військові заворушення у Венеції призупинили роботу венеціанської друкарні Альда, але вже через два роки книговидавець знову повертається до міста та разом зі своїм тестем Андреа Торрезано засновує друкарську фірму «Дім Альда та Андреа, тестя». І хоча А.Торрезано за віком був значно старшим від Альда, він не тільки поступився своєму зятю першістю та авторитетом, але й після передчасної смерті останнього (Альд Мануцій помер 6 лютого 1515 року від ран, нанесених убивцями) продовжив його справу, зберігши як саму фірму, так і ім’я Альда на її видавничому знаці. Торрезано став вірним опікуном нащадків Альда – сина Паола та онука Альда-молодшого, які під його дбайливим керівництвом продовжили просвітницького справу свого батька та діда.

Книги, видані у друкарні славетного італійця та його нащадків, є справжніми перлинами пізньосередньовічного європейського книжкового мистецтва і становлять справжню гордість колекції книжкових пам’яток бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. 

Plato. Omnia Platonis opera. - Venezia, 1513

 

Aristoteles. Logica, rhetorica et poetica. Tomus I. - Venezia, 1551

Manutius, Aldus (iun.). Orthographia ratio. - Venezia, 1566

Sigonius, Carl. Fasti consulares. – Venezia, 1556

 

5 PLG_PHOCAGALLERY_SIMPLE_IMAGES

Альд Мануцій

Альд Мануцій

Альд Мануцій

Альд Мануцій

Альд Мануцій

Виставку можна відвідати щодня з 9.00 до 17.00 години у приміщенні Музею рідкісної книги головного корпусу бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

 

Переглядів 5211