01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
30.06.2021

Вітаємо Петра Макаровича Никоненка з 85-річчям!

Бібліотека щиро вітає кандидата філологічних наук, доцента, заслуженого працівника науки і освіти України, відмінника народної освіти Петра Макаровича  Никоненка з ювілеєм!

Вихованець Чернівецького державного університету П.М. Никоненка понад 40 років вірно служив Ніжинській вищій школі: проректором із заочної освіти (1977–1979), проректором з навчальної роботи Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М.В.Гоголя (1979–1998), першим проректором з науково-педагогічної роботи Ніжинського державного педагогічного (з 2004 –класичного) університету імені Миколи Гоголя. Сфера наукових зацікавлень – історія української літератури, фольклористика. Опублікував понад 30 наукових праць. У різні часи на різних посадах  неодноразово доводив свій професіоналізм та відданість своїй справі. 

Наукова і педагогічна діяльність П.М. Никоненка позначена високими відзнаками:  почес¬ним званням «Заслужений працівник народної освіти України», медалями «За доблесну працю», «Ветеран праці», «А.С. Макаренко. За заслуги в галузі освіти та педагогічної науки УРСР», знаками «Відмінник освіти України», «Відмінник освіти СРСР», «За відмінні успіхи в роботі в галузі вищої освіти», почесними грамотами Міністерства освіти і науки України тощо. В 2018 р. за Указом Президента «Про призначення довічних державних стипендій видатним діячам освіти і науки» П. М. Никоненку призначена довічна державна стипендія. Крім професійного досвіду, Петро Макарович має чудові людські якості. Багатий сам духовно, він уміє, здавалось, мимовільно впливати цим на тих, хто його оточує. Він людина багата на щедрість, на душевність і добро для людини. Він - справжній інтелігент: толерантний, уважний, завжди готовий підтримати, прийти на допомогу.

Шановний Петро Макарович, прийміть наші щирі вітання й найкращі побажання з нагоди Вашого ювілею!

Бажаємо Вам миру, міцного здоров’я і життєвих сил, духовної відради у серці та натхнення.

Переглядів 302