01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
19.03.2021

Година історичної пам’яті «Братової душі прикажчик»

Краєзнавство – один  із пріоритетних напрямів діяльності бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, що спрямований на виховання патріотизму, національної свідомості, поваги до історії й традицій Ніжинської вищої школи, поширення знань про її славетну історію.

18 березня з нагоди 200-ліття бібліотеки та  вшанування 265-річниці від дня народження одного з засновників Гімназії вищих наук – Іллі Андрійовича Безбородька (1756–1815), бібліотека спільно зі студентами групи (СОІ-21)  історико-юридичного факультету (доцент О. Крупенко) та групи ( ДО-31) факультету психології та соціальної роботи (доцент  С. Матвієнко) провели пізнавальний захід – годину історичної пам’яті «Братової душі прикажчик».

Розпочала  захід  завідувачка відділу обслуговування бібліотеки університету Галина Осіпова, яка наголосила, що сьогодні у нас є привід згадати про одного із засновників Ніжинської гімназії вищих наук –  Іллю Андрійовича Безбородька, для якого найважливіше було “… чтобы память сего моего подвига осталась в потомстве”. Ведуча запросила студентів до спілкування та плідної співпраці в стінах бібліотеки.

Студенти В. Малько, А. Масол, К. Башук, Д. Матвєєва, М. Довгаль підготували цікаві доповіді про фундаторів Гімназії – Олександра і Іллю Безбородьків,  Олександра Кушелєва-Безбородька, їх матеріальний, грошовий та духовний внесок у розбудову навчального закладу, про герб князя Безбородька, який був колись складовою частиною архітектурного ансамблю будівлі історико-філологічного інституту, про їх пожертвування в розбудову старовинного Домницького монастиря.

Захоплюючим був виступ директора бібліотеки та завідувача Музею рідкісної книги імені Васильківського Олександра Морозова, якій розповів про бібліотеку Ніжинського державного університету, адже вона є однією з найстаріших книгозбірень України, яка розпочала свою діяльність 1820 року, одночасно з  відкриттям у Ніжині Гімназії вищих наук князя Безбородька. Особливу цікавість у студентів університету викликали унікальні видання

18 століття з колекції Музею рідкісної книги НДУ імені Миколи Гоголя, що належали до бібліотеки Безбородьків та були подаровані нашому навчальному закладу його першим почесним попечителем Олександром Григоровичем Кушелєвим-Безбородьком. Студенти мали змогу потримати й погортати книги з бібліотеки Олександра Андрійовича  та  Іллі Андрійовича Безбородьків. Олександр Сергійович також наголосив, що невід’ємною, важливою частиною життя кожної бібліотеки є її читачі. А бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність, і саме у книгозбірні є багато можливостей для написання для написання рефератів, курсових та магістерських робіт, цікавих наукових розвідок.

Яскравим доповненням заходу, що пройшов у надзвичайно теплі атмосфері, були відеофільми про постаті видатних українців, історію Домницького монастиря. Для наочності під час заходу були використані презентаційні матеріали, підготовлені завідувачкою відділу обслуговування та зберігання фондів Галиною  Осіповою та завідувачкою сектору абонементів Людмилою Косовських.

Колектив  бібліотеки щиро дякує всім, хто брав активну участь у підготовці та проведенні години історичної пам’яті.

Завідувачка відділу обслуговування та зберігання фондів Галина Осіпова.

 

Переглядів 480