01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
18.02.2021

Міжнародний день рідної мови

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови. В Україні це свято відзначають з 2000 року. Відтоді воно стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах та просвітницьких організаціях України.

Щороку питання рідної мови залишається актуальним для багатьох народів. Недарма кажуть: «Якою мовою думаєш і мрієш, така мова є тобі рідною».

Українська поетеса Ліна Костенко влучно відмітила: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову».

Знати і берегти рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

До Міжнародного дня рідної мови у читальній залі № 3 бібліотеки ім. М.О.Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя діє книжкова виставка «Барвінкове різноманіття – мови рідної суцвіття». На виставці представлена література з історії української мови, історії культури спілкування, крилаті вислови про рідну мову, а також література з граматики, ділового спілкування. Виставка  доповнює і розкриває красу і велич рідної мови.

Любіть і поважайте свою рідну мову!

Переглядів 413