01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
04.02.2019

Семінар-практикум «Використання ресурсів відкритого доступу в обслуговуванні користувачів університету»

Сьогодні, в умовах активного впровадження в бібліотечні процеси сучасних інформаційних технологій, процес обслуговування користувачів потребує не тільки  технічного, але й змістовного оновлення, підвищення ефективності прогресивних видів обслуговування студентів, аспірантів, професорсько-викладацького складу та інших категорій читачів. Для сучасного студента бібліотекаце одна з сервісних організацій, покликана обслуговувати свій навчальний закладдопомагати у навчанні, наукових дослідженнях і пошуці потрібної інформації.  А для того, щоб відповідати вимогам сьогодення, бібліотекар повинен постійно удосконалювати свій професійний рівень. Завдання полягає не тільки в тому, щоб встигати за змінами, але й при цьому залишатися Особистістю, до якої будуть тягнутися наші читачі. Без цього говорити про ефективну систему бібліотечного обслуговування просто неможливо.

Саме на цих питаннях зосередив увагу директор бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Морозов, відкриваючи Семінар-практикум на тему: «Використання ресурсів відкритого доступу в обслуговуванні користувачів університету», який відбувся для працівників бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя 31 січня 2019 року. Дуже корисною була доповідь завідувача сектору абонементів Людмили Косовських, яка ознайомила присутніх з сучасними Інтернет-ресурсами  та наукометричними базами даних, особливостями їх використанням для пошуку необхідної інформації, давала відповіді на складні питання роботи з платформами Scopus, Web of Science, Google Scholar, ORCID, без яких сьогодні практично неможливо уявити успішною діяльність наукової спільноти університету.

Консультацію з особливостей використання власних електронних ресурсів та баз даних, що продукуються університетською бібліотекою, специфіки формування та можливостей виконувати різноманітні інформаційні запити надала завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Тетяна Яковенко. З досвідом вітчизняних і зарубіжних бібліотек в електронно-інформаційному обслуговуванні користувачів познайомила бібліотекар ІІ категорії Юлія Рожок.  Семінар пройшов змістовно і пізнавально для всіх його учасників.

Переглядів 296