01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
22.12.2018

Історична година «Щоб памя'тали…»

20 грудня 2018 року у стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулася історична година «Щоб пам'ятали…», присвячена пам’яті В’ячеслава Костянтиновича Пухтинського (14.12.1888 – 2.02.1980) – викладача-філолога, історика-античника, кандидата історичних наук, краєзнавця та завідувіча бібліотеки Ніжинської вищої школи у 20-30-і рр. ХХ ст., якому 27 грудня виповнюється 130 років з дня народження.

Життя та діяльність В’ячеслава Костянтиновича Пухтинського, який пройшов тернистий життєвий шлях, – важлива й сумна сторінка історії Української держави. Його ім’я опинилося в «зоні замовчування» на довгі роки. Ще за життя він був незаконно репресований радянською владою, несправедливо забутий і до теперішнього часу залишається невідомим широкому колу громадськості. Але незважаючи на економічні труднощі і різні негаразди, завдяки адміністрації навчального закладу та наполегливій праці В.К.Пухтинського і його співробітників-бібліотекарів, були облаштовані приміщення бібліотеки, виготовлені нові шафи, полиці, завершено електрифікацію бібліотечного архіву. Остаточно був упорядкований книжковий фонд кабінетів та ліквідовані «книжкові кладовища» у книгосховищах, здійснена інвентаризація книжок, що потрапили в інститут в роки революції, налагоджений обмін дублетів книг з іншими бібліотеками, майже завершена робота з впорядкування абеткового та систематичного каталогів. Першим в історії нашого міста В.К.Пухтинський, ще 30-х рр. ХХ ст. порушив питання про створення в стінах ніжинської вищої школи "Музею рідкісної книги" (цей задум вдалося ркалізувати його послідовникам тільки у 1985 році). Справжнє визнання В. К. Пухтинського, після стількох років замовчування, прийшло тільки у наш час. Нещодавно його ім’я, серед інших імен українських діячів бібліотечної справи України, увійшло до науково-довідкового видання «Історія української бібліотечної справи в іменах (кінець ХІХ ст. – 1941 р.» (Київ, 2017).

Переглядів 506