01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
27.11.2017

2017-рік Японії в Україні

Сонячною країною Японією  23 листопада подорожували студенти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Захід відбувся в рамках оголошеного у 2017-му року Японії, а також року розвитку туризму в Україні. Організаторамі його стали бібліотека університету, факультет іноземних мов та соціально-гуманітарний відділ.

Інтерес до Японії в усьому світі величезний. Вражаючі досягнення цієї країни, особливо в економіці, загальновідомі і привертають до себе пильну увагу, викликають змішані почуття: від подиву і захоплення до заздрості і побоювання.  Усі, хто хоч раз побував у Японії, стверджують, що нічого подібного вони не бачили в жодній іншій країні світу. І, напевно, справа не тільки в її багатій і древній спадщині, але і в тому, що сама по собі Японія – це величезний музей. І в цьому переконалися всі, хто завітав на свято-подорож «Країна вранішнього сонця».

Чарівні ведучі, студенти 1 курсу факультету іноземних мов Степаненко Катерина та Храпата Дарина розповіли  цікаві факти про Японію, ознайомили гостей зі звичаями та традиціями японців, з їх досягненнями в економіці, промисловості та політиці.

Самобутньою, екзотичною розповіддю про хризантему – національний символ Японії, продовжили  розмову магістри факультету психології та соціальної роботи Кривченко Тетяна, Жорова Вікторія та магістр природничо-географічного факультету  Горнов Дмитро.

Широко відомо, що чаювання  японців - не буденна справа. Чайна церемонія - це таїнство, до якого особливо готувалися і проводили його в шанобливій урочистій обстановці. Незабутні приємні враження залишила в учасників автентична чайна церемонія, яку провели працівники студентського абонементу Ваврик Ніна, Рожок Юлія та Мазун Ірина. Здається, що завдяки дівчатам та чарівній японській музиці,  на деякий час ми відпочили від метушні, і дійсно відчули взаємозв’язок усього існуючого у Всесвіті і своє єднання з Цілим Світом

Цікаву розгорнуту інформації про історію  цієї країни підготувала студентка 3 курса історико-юридичного факультету Дендак Ангеліна.

 У формі цікавої гри «Говоримо японською» намагалися розмовляти  студенти разом із заступником декана з  виховної роботи Благініної Світланою.

Разом із провідним фахівцем музейного комплексу Парубець Анною отримали дійсне задоволення від подорожі  Японією, її   багатовіковою культурою, стародавніми традиціями, системою виховання, адже Японія славиться звичаями і традиціями, відмінними від уявлень європейців.

З виставкою літератури «Японія: традиція та сучасність» незвично та емоційно знайомила бібліотекар студентського абонементу Рожок Юлія. Саме вона довела до присутніх, що сучасну японську літературу неможливо зрозуміти, можна лише відчути. І – захопитися – раз і назавжди. Проте – жодного випадку байдужості.

 Цікаво було дізнатися і про найпопулярнішу страву японської кухні -  суші.  Тож сушіст торгової точки «Суші-експрес», магістранта факультету соціальної роботи та психології Котяш Яна провела справжній майстер-клас з приготування суші з інтерпретацією до нашої країни.

Вважається, що паперовий журавлик приносить щастя. Тож  наприкінці подорожі, всім учасникам заходу були подаровані паперові журавлики щастя як символ міру та пам’яті.

 Сподіваємося, що яскрава віртуальна подорож  «Японія – країна Вранішнього Сонця», багато цікавих розповідей, японські філософські загадки, неперевершена поезія  та  музика нікого не залишила байдужим у цей вечір. І хоч це знайомство було умовним, символічним, але в ньому були справжні сходинки, що вели до вміння творчо мислити, аналізувати нові знання, формувати особисту думку. Маємо надію, що  нам вдалося хоча б на коротку мить поринути у чарівний світ неповторної “Країни вранішнього сонця”.

 

Зав. відділу обслуговування бібліотеки Галина Осіпова.

Переглядів 1109