01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
08.09.2017

«Від студента до професора»:

до 150-річчя від дня народження Володимира Івановича Рєзанова, видатного філолога-славіста, літературознавця, випускника та викладача Ніжинської вищої школи

«Від студента до професора». Під такою назвою в читальному залі для наукової роботи бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя  організовано книжкову виставку до 150-річчя від дня народження Володимира Івановича Рєзанова, видатного філолога-славіста, літературознавця, випускника та викладача Ніжинської вищої школи, науковго співробітника ВУАН, члена-кореспондета АН СРСР. За своє життя вчений написав близько 70 наукових праць з історії російської, світової й української літератури, більша частина яких не втратила свого значення й досьогодні.

У бібліотеці  нашого університету зберігається особова книжкова колекція В.І. Рєзанова, яка налічує понад 714 примірників. Серед них – прижиттєві видання праць автора та книги з його приватної книгозбірні, подаровані ніжинській вищій школі. На виставці представлені найзначніші праці В.І.Рєзанова та література про його життєвий та творчий шлях.

Запрошуємо всіх охочих до перегляду книжкової виставки, яка триватиме з 8 по 12 вересня 2017 року.

Довідка про вченого: Рєзанов Володимир Іванович народився 28 серпня (9 вересня) 1867 року в селі Любаче Обоянського повіту Курської губернії в родині дрібного поміщика. В 1890 р. закінчив Ніжинський історико-філологічний інститут і повернувся на батьківщину, де з цього ж року працював секретарем Курського губернського голови дворянства, викладачем приватної жіночої гімназії, реального училища. Тут він зацікавився збиранням фолькльору та етнографії. З 1899 р. В.І. Рєзанов працював викладачем теорії словесності, а з 1907 р. - екстроординарним професором, а з 1911 р. - ординарним професором на кафедрі історії російської літератури Ніжинського історико-філологічнго інституту. В 1902 р. В.І. Резанов склав іспити на ступінь магістра російської словесності в Харковському університеті. В 1905-1906 р. знаходився у закордонному відрядженні, працював в бібліотеках Мюнхена, Парижа, Фрейсбурга (Швейцарія). В 1907 р. в Київському університеті св. Володимира захистив магістерську дисертацію та в 1910 р. докторську дисертацію і отримав  вчений ступінь доктора російської мови та словесності, а в 1911 р. - звання ординарного професора. З 1906 по 1918 рр. займав посаду голови історико-філологічного товариства при НІФІ, був дійсним членом історичного товариства Нестора-літописця в Києві. Велику Жовтневу революцію зустрів сприятливо,  продовжуючи працювати в Ніжинському інституті. Характерним для творчості В.І.Резанова є той факт, що він після революції почав приділяти багато уваги дослідницькій роботі в плані історії і культури українського народу. У 1921 р. очолив науково-дослідницьку кафедру (аспірантуру) Ніжинського інституту народної освіти (1923-1930). Працював викладачем філологічних дисциплін Ніжинського ІНО (1921-1934). Помер 31 грудня 1936 р. в Ніжині. За своє життя вчений написав близько 70 наукових праць. Велика рукописна спадщина Рєзанова Володимира Івановича залишилася не опублікованою і його творчий доробок потребує глибшого вивчення. Імя вченого увійшло у фундаментальні енциклопедії та наукові видання.

Переглядів 1034