01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
07.04.2017

23 квітня - Міжнародний день книги та авторського права!

«Книги подібні рікам, що тамують спрагу

   цілого світу – це джерела мудрості…» 

/Повість минулих літ/ 

Нетлінним скарбом століть називають книгу – скарбом, що передається від покоління до покоління,  обєднує минуле й теперішнє. Книга – це не тільки джерело знань. Це простий доступ до головних людських цінностей, духовних принципів та творчих досягнень всього людства.

До Міжнародного дня книги та авторського права  у бібліотеці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя у читальному залі для наукової роботи 6 квітня 2017 року  для студентів 3 курсу філологічного факультету спеціальності «Українська мова і література. Редагування освітніх видань» був проведений День інформації «Історія створення книги: від початку до сьогодення».

Цікаву розповідь про історію виникнення та розвитку книги, друкарської та бібліотечної справи на прикладі рідкісних і цінних видань книгозбірні Ніжинської вищої школи підготували завідувачка сектору абонементів Людмила Косовських та бібліотекар ІІ категорії Музею рідкісної книги НДУ Мирослава Мірошник.

Книга – одне з найбільших чудес, створене людиною. Шлях розвитку книги був довгим і складним. Який тільки матеріал не використовували люди для їх виготовлення: глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк. Друкована книга започаткувала новий етап  в історії культури – мистецтво книгодрукування.Так, увазі присутніх був запропонований короткометражний фільм «Мистецтво друкування книги».

Студенти-філологи змогли не тільки почути цікаву інформацію, але й власними очима побачити унікальні книжкові раритети. Велику цікавість у присутніх викликала виставка сучасної наукової літератури з питань книгознавства, книжкового мистецтва та видавничої справи «Від книги – до світла, до знань, до життя».

Бібліотека висловлює щиру подяку доценту кафедри української мови Кайдаш Аллі Миколаївні  за активну підтримку та допомогу в організації просвітницького заходу. 

Переглядів 1609