01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
27.09.2016

Захоплена своєю справою

30 вересня –  Всеукраїнський день бібліотек

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек на студентському абонементі бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя демонструється авторська  книжкова виставка «З творчого доробку бібліотекаря-бібліографа Лариси Валентинівни Гранатович».

Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії, тому що це найголовніший чинник того, як складеться твоє подальше життя та як ти в ньому будеш себе почувати.  Гранатович Л. В. усе своє життя присвятила  бібліотечній справі, для неї  вона  стала покликанням. Лариса Валентинівна –   випускниця Київського державного інституту культури ім. О. Корнійчука (1975). Працює в бібліотеці Ніжинської вищої школи з 1979 року. Підготовкою бібліографічних покажчиків розпочала займатися з початку 1990-х років. Основні напрями діяльності – бібліографування літератури гоголезнавчої та краєзнавчої тематики, укладення серії біобібліографічних покажчиків, присвячених життю та діяльності викладачів Ніжинської вищої школи XIX-XX століть.

На виставці представлені у зворотно хронологічному порядку покажчики, списки, статті, що презентують всі три напрямки.
Одне з основних видань − біобібліографічний покажчик «Викладачі Ніжинської вищої школи».Ч.1−4 (Ніжин,1998−2002), який є авторським проектом і охоплює матеріал від першої чверті ХIX століття до початку XXI ст.  Також авторським проектом є бібліографічні покажчики «Місто Ніжин з найдавніших часів до 1917 року» (Ніжин, 2005) та «Місто Ніжин. 1917−2007» (Ніжин, 2010).
Серед  видань гоголезнавчої тематики найбільш значними є анотований покажчик «Гоголь: бібліографічні  посібники і джерела (Ніжин ; Київ, 1998), укладений спільно з П.В.Михедом і Є.М.Михальським; «Библиотека С. П. Шевырева. Русский фонд. Библиографическое описание (Нежин, 2002). Укладачі О.В.Банзерук, Л.В.Гранатович, Л.М.Остапенко, О.В. Чоботько ; «Микола Гоголь : українська бібліографія»(К.,2009).Укладачі П. В. Михед.  Л. В. Гранатович, Н. В .Кузьменко.

Вперше  за час  існування бібліотеки Ніжинської вищої школи Лариса Валентинівна підготувала бібліографічний покажчик «Скарбниця знань університету» (Ніжин, 2010), в основу якого було покладено публікації про бібліотеку, починаючи з 1859 року.

Наша колега − дипломант обласного конкурсу «Краща книга року-2005» в номінації «Наукова література» за покажчик «Місто Ніжин з найдавніших часів до 1917 року».

Національна парламентська бібліотека України  підготувала до друку  біобібліографічний довідник «Українські бібліографи. Біографічні відомості. Професійна діяльність. Бібліографія».(К.:ДЗНПБУ, 2008, вип.I.),  в якому  знайомить з творчими біографіями українських бібліографів, які стояли біля витоків вітчизняної бібліографії, і тих, котрі працюють сьогодні. Кожен з них посідає почесне місце у безперервній шерензі творців бібліографічної науки і практики, і серед них ім’я Лариси Валентинівни.

З  2007 року Л.В.Гранатович працює на студентському абонементі, але бібліографічну роботу не залишила. Останнім часом вона займається збиранням, систематизацією, обробкою і підготовкою до друку нового фундаментального покажчика, присвяченого історії Ніжинської вищої школи. Хронологічні рамки − від початку XIX століття  до 2012 року.

Запрошуємо усіх охочих ознайомитися з літературою, представленою на книжковій виставці.

Переглядів 1703