01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
26.04.2016

Вечір-застереження «І сум і біль…»

26 квітня 1986 року чорний день в історії України. Це день, коли  Чорнобиль став відомий усьому людству. День, який став тією гранню, яка розділяє наше життя на до і після… 

З нагоди 30-річчя катастрофи на Чорнобильській АЕС,  11 квітня 2016 року в читальному залі № 2  бібліотеки НДУ для студентів фізико-математичного факультету відбувся  вечір-застереження «І сум і біль…» , підготовлений та проведений працівниками читального залу № 2 разом  з соціально –гуманітарним відділом та штабом цивільного захисту .  

Хай цей скорботний день стане ще й Днем обєднання людства перед загрозою самознищення, Днем надії на спасіння. Урятований світ – найкраща память тим, хто загинув у Чорнобильському пеклі –  такою  була провідна думка організатора і ведучої заходу, провідного бібліотекаря С.С. Оніщенко, вступне слово якої супроводжувалося  неголосним звучанням пісень чорнобильської тематики.

Студенти Фулетов Артем та Комісарик Андрій підготували виступ та презентацію про тих перших героїв, які кинулися у вогонь, у небезпеку, які затулили собою не тільки близьких своїх, але й усіх нас. Хвилиною мовчання вшанували тих, кого вже сьогодні немає з нами, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів. Питання «Чорнобиль сьогодні»  висвітлив у своєму виступі студент Помігалов Тарас.

Особливо зацікавили всіх присутніх виступи наших гостей – ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Цікавими спогадами про події та інших учасників, які показали приклад великого служіння Вітчизні, миру і добру, поділився Толочко В. П. – голова Ніжинської міської організації «Союз Чорнобиль Україна».

«Нас вибрав час…» – так почав свою розповідь Самсонюк Микола Григорович , воїн-афганець,один з перших ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС,  вертолітник одного з  підрозділів армійської авіації. 

Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії:  «Живих вшануймо і вклонімося низько…»  літературно-поетичну композицію  підготувала бібліотекар Мазун І.В..

Протягом вечора демонструвалися фрагменти фільмів про аварію на ЧАЕС. Окреме місце зайняло відео – вибух на реакторі.

Працівники бібліотеки підготували  експозиції  книжкових виставок-інсталяцій, які розпочали свою скорботну ходу з 11 квітня 2016 року:

- Чорнобиль – біль і скорбота України

- Гіркий полин твоєї долі

- Трагедія Чорнобиля в житті та літературі

- Збережемо планету блакитною та зеленою

Огляд літератури, проведений  бібліотекарем Калутою Т. І. більш повно ознайомив присутніх з матеріалами виставок.

На них представлено різноманітну науково-пізнавальну , історичну, публіцистичну та художню літературу, які знайомлять з хронікою подій, що стались на Чорнобильській атомній станції.

Час пролетів непомітно у живому, сповненому емоцій, творчому спілкуванні, але присутні не поспішали розходитися: оглядали виставки, фотографувалися з героями-ліквідаторами.

Переглядів 1866