01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
30.03.2016

День інформації «Психологія на рубежі ХІХ-ХХ століть»

Старі книги приховують набагато більше,

ніж ми можемо осягнути своїм розумом 

     Пріоритетом діяльності бібліотек на сьогоднішній час є не тільки комплектування фондів, створення електронних каталогів, запровадження нових методів, які полегшують роботу користувача при пошуку потрібної літератури, але й розширення видів культурно-освітньої діяльності. Такі заходи суттєво впливають на поширення інформації про бібліотечні фонди, сприяють підвищенню культури читання.

     Так, у читальному залі для наукової роботи 29 березня 2016 року для студентів 1 та 2 курсів  спеціальності «Психологія» та «Практична психологія » факультету психології та соціальної роботи був проведений День інформації  «Психологія на рубежі ХІХ-ХХ століть». Була організована книжкова виставка «Література з психології ХІХ-ХХ ст. у фондах бібліотеки імені М.О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя». На виставці були представлені книги як вітчизняних так і зарубіжних авторів. Це праці  таких видатних психологів як І.О. Сікорського,  М.М. Ланге, В.М. Бехтєрєва, П.Ф. Каптєрєва, Г.И. Челпанова. Особливу увагу заслуговували  книги Микола Яковича Грота, психолога, викладача Ніжинської вищої школи «Психология чувствований  в её истории и главных основах. – СПб, 1879-1880. – 569 с.» та вченого-медика Христіана Адольфовича Екеблада «Опыт обозрения и биологико-психологического исследования способностей человеческого духа. – СПб., 1872. – 462 с, який впродовж двадцяти років був директором Ніжинського Юридичного ліцею (1835-1840) та Фізико-математичного (1840-1855). Також на виставці були представлені видання  німецького психолога, філософа, основоположника експериментальної психології Вільгельма Вундта (1832-1920), французького психолога і філософа, основоположника дослідного напрямку у французькій психології Теодюля-Армана  Рібо (1839-1905), англійського психолога, піонера дитячої психології Джеймса Се́ллі (1842-1923), Джона Дьюї (1859-1952), американського філософа, психолога та реформатора освіти та багато інших видань зарубіжних авторів. Метою заходу було ознайомлення студентів із науковим фондом фундаментальної  бібліотеки. Загалом до уваги відвідувачів було запропоновано близько 56 екземплярів книг та журналів з психології.

     Таким чином, студенти та викладачі мали можливість ознайомитися з працями вітчизняних та зарубіжних психологів середини XIX – початку XX століття. Книги створили ефект присутності минулого століття, наче вся плеяда психологів зібралася у завжди привітному читальному залі №1. Читачі отримали масу позитивних вражень і мали можливість не тільки поспілкуватися з книгами наодинці, але й обговорити важливі психологічні питання між собою. Викладач кафедри загальної та практичної психології Галина Петрівна Шилова, разом із студентами, проаналізувала підручники з психології минулого століття і провели паралелі між психологічними проблемами, які актуальні і сьогодні.

Захід підготувала і провела завідувач сектору абонементів Л.П. Косовських.

Переглядів 2004