01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
25.03.2016

Вечір-портрет , присвячений 200-річчю від дня народження вихованця Ніжинського Ліцею князя Безбородька О.С. Афанасьєва-Чужбинського.

22 березня в читальному залі старого корпусу відбувся чудовий театралізований вечір , присвячений 200-річчю від дня народження вихованця Ніжинського Ліцею князя Безбородька О.С. Афанасьєва-Чужбинського.

 Колись, мабуть за філіжанкою теплого чаю він написав: «Квітки пахнуть ясним ранком, Соловейко свище, Край дорого догорає Забуте огнище». Хто знає, можливо тим «забутим огнищем» Олександр Афанасьєв-Чужбинський вважав саме себе. Але бібліотекарі, викладачі та студенти Ніжинського університету не дозволили забути про такого талановитого чоловіка, майстра слова.

За зовсім невеличкий проміжок часу глядачі змогли відчути, а актори театральної студії «Ганц Кюхельгартен» створити  атмосферу  XIX  століття. Родзинкою вистави була бабця, роль якої виконувала зірка філологічного факультету, Годунок Мирослава. Не менш майстерно і зірково свої ролі виконали інші актори студії (Шаблій Роман, Лук'яненко Тетяна, Кот Юлія, Авраменко Роман, Левченко Аня) Звичайно ж, важко не згадати зворушливий медовий голос Подкользіної Світлани, (студентки 4 курсу факультету культури та мистецтв, концертмейстер Галина Георгіївна Брюзгіна, клас ст. викл. Хоменко Алли Борисівни) 

 Публіку також вразила декламація поезії  Чужбинського юними студентами та студентками (Авраменко Роман, Кибець Юлія, Коляда Аліна, Тертишник Неля, Лещенко Аліна, Андрущенко Діана )

 Та як зазначив декан філологічного факультету Забарний Олександр Вадимович, що красунь-дівчат у нас хоч греблю гати, а от на хлопців  страшний дефіцит. Тому хотілося, щоб глибину думки такої серйозної і ,водночас , злегка романтичної  поезії донесли до глядачів саме представники сильної статі. Та нічого страшного, дівчатка також величезні молодці, з роллю декламаторів справилися на відмінно.

Гріх  не відзначити організатора цього прекрасного дійства, Осіпову Галину Сергіївну. Саме вона поклала на свої тендітні жіночі плечі  весь тягар підготовки до ювілейного свята. Тож  від імені всіх глядачів та присутніх хочеться передати їй ВЕЛИЧЕЗНЕ ДЯКУЮ за таке домашнє й душевне свято в стінах рідного університету!

Інна Коновал, магістрантка філологічного факультету

Переглядів 992