01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
15.04.2024

Екоцид в Україні: масштабний злочин росії проти довкілля України

Щорічно 15 квітня у багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день екологічних знань.

Цьогоріч, вже втретє поспіль, в Україні день екологічних знань відзначається в умовах повномасштабної російсько-української війни. Щодня ми дізнаємося про нові й жахливі злочини, вчинені агресором. Серед них найбільшу загрозу для майбутнього як України, так і більшості країн Європи становлять злочини проти довкілля, які важко було навіть уявити. Неможливо було передбачити, що окупованим опиниться «Рудий ліс» Чорнобильської зони, рекреаційними куточками Полісся йтимуть ворожі танки і значна частина лісів та полів буде замінованою, що під загрозою ракетних обстрілів перебуватимуть наші електростанції, а на Запорізькій АЕС хазяйнуватимуть загарбники, що унікальні родючі чорноземи півдня країни будуть пориті та знищені, що гідротехнічні споруди будуть зруйновані, що атмосфера та водні ресурси будуть забруднені й отруєні, а значна частина видів рослин і тварин опиняться під загрозою знищення… Усі ці злочини проти довкілля, які вчинила країна-агресорка можна назвати одним словом – ЕКОЦИД.

Матеріалами презентації «Екоцид в Україні: масштабний злочин росії проти довкілля України» ми прагнемо привернути увагу до одного простого факту: наслідки воєнної агресії не просто згубні, трагічні й руйнівні  для навколишнього середовища у поточний момент, вони відчуватимуться ще десятки років і в буквальному сенсі отруюватимуть життя мільйонів людей у різних країнах.

Переглядів 32