01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
22.01.2024

Сьогодення бібліотеки

У суспільстві побутує думка, що праця бібліотекаря така легка, що вони майже нічого не роблять. А що: прийшов відвідувач, знайшов для нього книгу, записав до формуляра і все – вільний. А якщо студенти на канікулах, то, взагалі, можна читати книги та пити чай. Але ми вас надзвичайно розчаруємо. Тому що насправді наполеглива робота в бібліотеці триває щодня. За цього кожен виконує не завжди помітну, але таку важливу роботу: обробка та каталогізація книжок, складання бібліографічних покажчиків, визначення індексу УДК, наповнення всіх баз даних, які складають інформаційне забезпечення бібліотечної системи, оформлення книжкових виставок, сканування, підписання обхідних листів та ще багато-багато іншого.

А наразі працівники бібліотеки ще й активно продовжують працювати з фондом (відповідно до Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України),  що займає багато часу, оскільки цей процес охоплює чимало дій: аналіз фонду, оформлення відповідної документації (відбір книг, звірка книги з книжковим формуляром, написання актів, відмітки в інвентарній книзі, в електронному та генеральному каталогах тощо). Тільки за 2023 рік було списано 22 452 примірників книг та періодичних видань. Серед списаних книжок – непридатні до користування підручники, зайві примірники, ідеологічна застаріла радянська література. Утім, якщо книжковий фонд бібліотеки складає 926 237 одиниць документів, з яких майже 45% російськомовних видань, то роботи в цьому напрямку ще багато.

Тож, попри війну, бібліотека НДУ імені Миколи Гоголя, активно працює та продовжує свою діяльність задля університетської спільноти із глибокою вдячністю Збройним Силам України!

Переглядів 61