01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
19.02.2016

Бібліотека НДУ приєдналася до міжнародного руху Книгооберту

Written by
Rate this item
(0 votes)

19 лютого 2016 року в бібліотеці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулося урочисте відкриття «полички Буккросингу». Власне, мова йде не стільки про «поличку», як про цілу «шафу». Відтепер у читальному залі №2 нового корпусу університету є офіційне місце, де учасники руху вільного обміну книжками, які гордо називають себе «буккроссерами», можуть безпечно залишити свої книги та вибрати щось цікавеньке для себе.

Нагадаємо, що «буккроссинг» – це процес «звільнення» книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро, бібліотека та ін.), для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти та прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес. Спостереження за «подорожжю» книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті. В українському перекладі рух має назву «книгооберт». Обов’язковою умовою «буккросингу» є реєстрація на офіційному сайті BookCrossing.com, на якому відвідувачі можуть в любий момент простежити рух своїх книжок.

І як не згадати тут зворушливі рядки відомого ніжинця, бібліофіла, видатного філософа та поета, митрополита Стефана Яворського, який далекого 1722 року став таким собі «бароковим буккроссером», подарувавши в Ніжин, місто свого дитинства, унікальну бібліотеку. Цей дарунок він супроводив зворушливою елегією «До бібліотеки», в якій є такі слова: 

«В путь вирушайте, книжки, що часто гортав я і пестив! 

В путь, моє сяйво, ідіть! втіхо й окрасо моя! 

Іншим щасливішим душам поживою будьте однині,

Інші блаженні серця нектаром вашим поїть!»

Цікаво, що ініціаторами приєднання до руху книгооберту в Ніжині стали активісти "Студреспубліки", всеукраїнського молодіжного громадського руху, обласне відділення  якого очолює студентка ІІІ курсу факультету іноземних мов НДУ імені Миколи Гоголя Катерина Кривуця. "Студреспубліка" - це студентська організація, що поставила собі за мету надавати молоді необхідні знання та створювати можливості для реалізації власних громадських ініціатив. 

Просвітницьку інновацію студентів активно підтримали працівники бібліотеки, соціально-гуманітарного відділу університету, представники профкому та адміністрації нашого навчального закладу. На поличці залишили свої книги та поділилися своїми думками та враженнями начальник соціально-гуманітарного відділу НДУ Віталіна Скороход, голова профспілкової організації університету Олексій Лейберов, керівник студентського профкому Роман Приходько. Від студентів університету виступила ініціатор руху "буккросингу" Катерина Кривуця. Захід пройшов цікаво та динамічно завдяки досвідченим організаторам - співробітникам читального залу №2, який очолює провідний бібліотекар Світлана Оніщенко. 

Пропонуємо до Вашої уваги фоторепортаж зі свята відкриття "полички Буккросингу" в бібліотеці Ніжинського університету.

Ініціативу студентів активно підтримали працівники бібліотеки, соціально-гуманітарного відділу університету, представники профкому та адміністрації нашого навчального закладу. 
Переглядів 2000 Last modified on 01.04.2016