01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого
19.07.2019

Альбом малюнків художника М.С.САМОКИША "МОТИВИ УКРАЇНСЬКОГО ОРНАМЕНТУ"

Бібліотека Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя висловлює щиру подяку Ніжинському відділенню Громадського Об'єднання "Чернігівське земляцтво" в особі його очільника ОЛЕКСАНДРА ВОЛОДИМИРОВИЧА ХАРЧЕНКА за підтримку нашого проекту - репринтного перевидання рідкісного альбому літографій нашого земляка, видатного українського художника-баталіста та книжкового графіки Миколи Семеновича Самокиша (1860-1944).

Альбом малюнків художника М.С.САМОКИША "МОТИВИ УКРАЇНСЬКОГО ОРНАМЕНТУ", який вийшов невеличким тиражем у 1902-1904 рр., є книжковим раритетом, на жаль, маловідомим сучасним поціновувачам народного мистецтва та творчості митця, і в Україні в цілому ніколи не перевидавався. Пропонуючи читачам репринтне відтворення цього художнього видання, видавці ставили собі за мету як привернути увагу громадськості до необхідності вивчення давніх традицій української народної творчості, так і віддати належну шану подвижницькій творчій праці нашого видатного земляка-художника. Видання розраховане на істориків, етнологів, мистецтвознавців, культурологів, музеєзнавців, краєзнавців та широкий читацький загал, якому цікава українська культурно-мистецька спадщина.

Переглядів 1380