01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Особова бібліотека Михайла Миколайовича Бережкова

 

 

Особова бібліотека

Михайла Миколайовича Бережкова 

 

Коротка біографічна довідка про власника: 

 

Бережков Михайло Миколайович

(1850–1932) – історик, краєзнавець, професор Ніжинського історико-філологічного інституту імені князя Безбородька 1882-1926 рр.

 

Народився Михайло Михайлович 30 жовтня 1850 року в сім'ї сільського священика в с. Мостці Володимирської губернії. Після отримання традиційної домашньої освіти продовжив навчання у Володимирському духовному училищі, згодом у Володимирській духовній семінарії. Пропрацювавши рік вчителем земської школи у с. Іваново, влітку 1871 р. Михайло Миколайович був зарахований до лав студентів історико-філологічного факультету Санкт-Петербурзького університету.

У жовтні 1882 року М. М. Бережков приїхав до Ніжина. У тому ж 1882 році був обраний на посаду професора Ніжинського Історико-філологічного інституту князя Безбородька, де впродовж 1882–1904 рр. читав загальні та спеціальні курси з російської історії. Цього ж року Конференція інституту обрала Михайла Миколайовича на посаду професора російської історії. Вивчав історію Київ. Русі та України (зокрема Чернігівщини). У 1904 р. М. Бережков залишив викладацьку діяльність, вийшов на пенсію за вислугою років. У подальшому завідував інститутською бібліотекою. Один з фундаторів і керівників Ніжинського історико-філологічного товариства одного з провідних краєзнавчих осередків Лівобережної України.

1919 р. прийняв пропозицію Конференції інституту, і зі згоди Комісара народної освіти, знову повернувся на службу в інститут на посаду професора і  бібліотекаря фундаментальної бібліотеки. У 1922 р. професора М. Бережкова було затверджено членом історичної секції Ніжинської науково-дослідної кафедри історії культури та мови. Протягом 1924 – 1926 рр. очолював її історичну секцію, керував аспірантами і молодими дослідниками. Поглиблено вивчав історію України, передусім Чернігівщини і Ніжинщини. Брав безпосередню участь у створенні й діяльності Ніжинського наукового товариства краєзнавства, що об'єднувало переважно місцевих педагогів і студентів – аматорів старовини. На заваді подальшій роботі професора стали вік та стан здоров'я. Михайло Бережков помер на 82 році життя у квітні 1932 р.

Загальні відомості про колекцію: книжкове зібрання М. М. Бережкова поповнило фонд бібліотеки у 1939 році. Особова бібліотека складається з книжкових та періодичних видань, які віддзеркалюють його фахові та наукові інтереси. Колекція є значною за обсягом та вагомою за інформативністю. Галузева структура відбиває інтереси її власника, зокрема, більша половина видань колекції історичного характеру. Основна частина – монографії, збірки наукових праць, матеріали історичних досліджень, підручники та хрестоматії з вивчення історії тощо. У приватній колекції також наявні книги з філософії, релігієзнавства, педагогіки та літературно-художні видання. Частина книг з автографами та дарчими написами дарувальників. Особова бібліотека М. Бережкова є особливо цінним джерелом для дослідників у галузі історії.

Місце зберігання:  особова бібліотека вченого зберігається як окреме книжкове зібрання у відділі колекційних зібрань (ВК).

Обсяг фонду: книжковий фонд особової бібліотеки на даний час нараховує 1421 одиницю зберігання. Пошукова робота над книжковою колекцією триває.

Хронологічні межі видань: 17091907 рр.

Мова видань: українська, російська, грецька, англійська.

Атрибуція за зовнішніми ознаками колекції: власноручний напис на титульному аркуші у верхньому куті; фарбований штемпель (без рамки).

 

 

Переглядів 48