01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Педагогічна нива Софії Русової

(до 160-річчя від дня народження)

«В Україні повинна бути своя національна школа,

на своїй державній рідній мові…»

Софія Русова 

«Бути гарним педагогом – це бути справжнім реформатором майбутнього життя України, бути апостолом Правди і Науки»

Софія Русова

 «Вся її діяльність була очолена завжди одною, незмінною ідеєю звільнення українського народу до самостійного життя. Цій ідеї було присвячене все її життя. Тому в Пантеоні українських діячів Софія Русова займе одне з поважних місць, а для українського жіноцтва вона завжди залишиться прикладом жінки громадянки, невтомної працівниці й великої патріотки»

 Н.Михалевич

  Серед педагогів-теоретиків періоду Української революції чільне місце посідає Софія Федорівна Русова. Вона не була українкою за походженням та стала українкою по духу і все життя присвятила Україні та її народу. Видатний діяч національно-визвольного руху, письменник, літературознавець, перекладач, автор багатьох досліджень і книг з педагогіки, історії освіти, порівняльної педагогіки, співробітник численних журналів, і, передусім, великий патріот України – далеко не повний перелік штрихів до портрету Софії Русової.

Стрижневими ідеями філософсько-соціальних і педагогічних поглядів С. Ф. Русової стали гуманізм, демократизм, відродження і утвердження високих духовних цінностей українського народу, його культури, національної школи, системи освіти.В лютому 2016 року виповнюється 160 років з дня народження нашої видатної землячки. З цієї нагоди пропонуємо рекомендаційний список літератури, що складється з деяких її основних праць та наукового доробку професорсько-викладацького складу НДУ імені Миколи Гоголя про педагогічну спадщину великої українки.

Читати >>>

Переглядів 1410