01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося

«Митці “Розстріляного відродження”» (до Дня пам'яті жертв політичних репресій)

Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій. Тема політичних репресій є близькою для усіх українців, адже даний період в історії української нації виявився надто болючим і кривавим. Через сотні табірних комплексів ГУЛАГу пройшли мільйони «ворогів народу». П’яту частину в’язнів у них складали українці. На жаль, не тільки творчий, а й життєвий шлях тисяч наших земляків обірвався кулею на Соловках. Апогеєм розправи над українцями став 1937 рік. Їх імена замовчувалися в період радянської системи, їх загублені життя стали непоправними втратами для української освіти, науки, культури. Знищували не тільки цвіт української нації, а також їхній творчий доробок.

З метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій, вашій увазі представлено віртуальну книжкову виставку «Митці «Розстріляного відродження». Мета даної роботи – повернення із забуття імен, знищених сталінським тоталітарним режимом, ознайомлення користувачів з виданнями, що довгий час були виключені з інформаційного поля.

 Переглянути

 

Переглядів 245