01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Литвиненко Людмила Іванівна

lytvynenkoГоловний бібліотекар

   Майже 40 років свого життя віддала бібліотеці Литвиненко Людмила Іванівна (з вересня 1973 р. по 31 березня 2013 р.). 

   Народилася 15 січня 1946 року в м. Ніжині в сім’ї  робітника. Після закінчення школи працювала і одночасно вчилася на заочному відділенні бібліотечного факультету Київського державного інституті культури (1966–1971 рр.). 

  12 вересня 1973 року Л. І. Литвиненко була зарахована на посаду старшого бібліографа бібліотеки НДПІ ім. М. В. Гоголя. Інформаційно-бібліографічна діяльність посідає важливе місце в роботі бібліотеки. І Людмила Іванівна активно включилась в цю роботу: читала лекції, проводила практичні заняття із студентами- першокурсниками всіх факультетів з курсу «Онови інформаційної культури» (1977–1985). 

    З 1978 року переведена на посаду головного бібліотекаря. Володіючи широким обсягом професійних знань, маючи високу ерудицію, здатність до аналітики, вона активно і фахово взялася до роботи. Проводила методичну і консультативну діяльність, яка покликана забезпечити виявлення передових напрямів і технологій у бібліотечній справі та впровадження їх у роботу усіх структурних підрозділів бібліотеки. 

 Як методисту-професіоналу Л. І. Литвиненко були притаманні енциклопедичні знання та ерудиція, аналітичний склад розуму, висока відповідальність, комплексний погляд на проблему, знання стану справ у бібліотечній сфері. Неоціненним є внесок Людмили Іванівни в комп’ютеризацію бібліотечних процесів бібліотеки. Завдяки її наполегливості в 2002 році в бібліотеці з’явилися перші комп’ютери і впроваджено в роботу АБІС ІРБІС. 

  Л. І. Литвиненко започаткувала випуск Календаря знаменних і пам’ятних дат «Ніжинська вища школа: викладачі і випускники». Людмила Іванівна – талановитий журналіст (в свій час закінчила Школу журналістів при редакції газети «Під прапором Леніна»). Вона є автором багатьох статей про історію бібліотеки, її рідкісний фонд, що друкувалися на шпальтах міської та обласної преси. 

   А ще вона любила й охоче працювала з молоддю, передавала свій досвід і знання наступним поколінням. Навіть зараз, перебуваючи на заслуженому відпочинку, готова до професійного діалогу з колегами.

 За багаторічну сумлінну працю у справі виховання молоді та організації бібліотечно-бібліографічного обслуговування професорсько-викладацького складу та студентів відзначена подяками, преміями, Почесними грамотами, була занесена на Дошку пошани. 

   Людмила Іванівна – визнаний авторитет серед нашого колективу як творчий фахівець, дослідник, новатор. Знаємо і пам’ятаємо її як скромну, доброзичливу, привітну людину.

Манжай В. І.

Інші матеріали розділу: « Євченко Лідія Дмитрівна