01 May 2023
  Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого подібного більше не повторилося
11.10.2024

"НІЖИН. ДОЛІ ТА СПОГАДИ" тепер в бібліотеці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

Фонд бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя поповнився новим виданням. "Ніжин. Долі та спогади" – таку назву має ця книга. Вона побачила світ цьогоріч у Ніжині (видавець Лисенко М. М.). А подарував нам це видання його автор-упорядник – знаний ніжинський підприємець і меценат, громадський діяч, директор Благодійного фонду "Ніжен" Микола Шкурко. Щиро дякуємо Вам за цю неймовірну книгу. Дослідження історії Ніжина, його людей та їхніх спогадів відкриває для читача нові горизонти розуміння нашого минулого. Ваша праця допомагає зберегти пам’ять про важливі моменти в історії міста та його мешканців. Ми глибоко цінуємо Ваші зусилля в зборі та документуванні таких цінних свідчень, що сприяють відродженню історико-культурної спадщини краю. Це не лише джерело знань, а й натхнення для нових поколінь.

Яким було життя в Ніжині протягом останніх півтора століття? Які люди тут жили? Якими були їхній побут, культурне й суспільно-політичне життя? Перші театральні вистави й оркестри, перші кінозали і фотомайстерні, перша електростанція та автомобіль, багато інших новацій і подій… Усе це – через призму доль однокласників-гімназистів Олександра Лазаренка, Віктора Саковича, Миколи Проценка. Водночас це й розповідь про яскравих особистостей: музичного і театрального діяча Федора Проценка, винахідника та колекціонера Олександра Лазаренка, поета і літературознавця Ігоря Качуровського.

Спогади цих людей та про них розгортають перед читачем яскраву палітру: бурхливі процеси на зламі епох, у часи світових воєн і революцій (згадано бої на станції Крути і в самому Ніжині), боротьба за виживання в часи сталінщини і після неї.

Видання допоможе розібратися в перипетіях історії, спонукає до вивчення свого родоводу, вселяє віру в майбутнє.

Книгу видано за фінансової підтримки Благодійної організації "Благодійний фонд "Ніжен" і Асоціації "Об'єднання підприємств Ніжинщини", наклад книги 50 прим.

Переглядів 12
Інші матеріали розділу: « Вдячність за подаровані книги!