01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Круглий стіл з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі

25 липня 2013 року в приміщенні Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені М. Гоголя відбулося засідання «круглого столу» з нагоди святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі з представниками політичних партій, громадських організацій та релігійних конфесій. Участь у «круглому столі» від Ніжинської районної ради узяв начальник аналітичного відділу виконавчого апарату Євгеній Коваленко.

Захід був проведений заступником голови райдержадміністрації Людмилою Сипливець. Тема «круглого столу»: «Роль християнства у житті українського народу». У своєму вступному слові Людмила Сергіївна зазначила, що ця дата є важливою не тільки в житті християн. Після запровадження християнства держава була прийнята в європейську спільноту й активно почала розвивати культурні й соціальні інститути.

У ході заходу Віктор Литовченко, кандидат філософських наук, доцент кафедри соціально-гуманітарних наук (відокремлений підрозділ НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут»), виступив із доповіддю на тему: «Трансформація язичницьких ідеалів під впливом християнської ідеології», у якій провів паралелі між язичницькими віруваннями та християнством.

Наталія Шевченко, співробітник відокремленого підрозділу НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут» у своїй доповіді «Історія запровадження християнства на Русі» розкрила особливості християнізації Київської Русі. 

Після доповідей учасники «круглого столу» активно обговорювали тему, виступали за бажанням, обґрунтовуючи свою точку зору. По закінченню засідання Олександр Морозов, директор бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, провів змістовну та цікаву екскурсію для учасників заходу в музеї рідкісної книги.

Переглядів 2171