01 May 2023
    Проєкт «Життя, обірване війною: книга пам’яті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя» започаткований бібліотекою університету з метою вшанування та збереження пам’яті про всіх загиблих студентів, випускників, співробітників та викладачів внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.    Кожне життя безцінне, біль невгасимий, але пам’ять вічна і надія горить у наших серцях. І нехай це полум’я горітиме вічно, щоб нічого

Бібліотека імені академіка М.О. Лавровського

Бібліотека імені академіка М.О.Лавровського - головна книгозбірня Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Одна з найстаріших бібліотек вищих навчальних закладів України. Заснована 1820 року як фундаментальна (професорська) бібліотека Гімназії вищих наук князя О.А.Безбородька.

У 1832 -1875 рр. – бібліотека Фізико-математичного та Юридичного ліцеїв, з 1875 р. – бібліотека Ніжинського історико-філологічного інституту князя Безбородька. У 1921-1998 рр. - бібліотека Ніжинського Інституту народної освіти та Ніжинського державного педагогічного інституту імені Миколи Гоголя. У 1998 р. бібліотеку перетворено на книгозбірню Ніжинського державного педагогічного університету імені Миколи Гоголя. З 2004 р. отримала статус бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Franz_Krüger_-_Porträt_des_Grafen_Alexander_Kuschelew-Besborodko.jpg

Засновник бібліотеки граф О.Г.Кушелєв-Безбородько

Основою фонду бібліотеки стало приватне зібрання родини меценатів О.А. та І.А. Безбородьків (близько 2500 томів), передане першим почесним попечителем і меценатом Гімназії графом О.Г.Кушелєвим-Безбородьком. Згодом до фондів увійшли цінні книжкові зібрання та колекції директорів Ніжинського Ліцею В.Г.Кукольника, І.С.Орлая, Х.А.Екеблада, директора Санкт-Петербурзького  історико-філологічного інституту І.Б.Штейнмана, професорів Московського університету С.П.Шевирьова, Лейпцизького та Берлінського університетів Ф.-В.Річля, викладачів Ніжинської вищої школи І.Г.Турцевича, В.В.Качановського, М.М.Бережкова, К.Ф.Радченка, академіків В.І.Рєзанова та К.В.Харламповича, стародруки з бібліотеки Ніжинського грецького училища, колекція «Полонка» Варшавського університету та ін. Формувався унікальний рукописний фонд бібліотеки, в якому зберігалися унікальні манускрипти ХІ-ХVIII ст., у тому числі – найбільша колекція автографів письменника М.В.Гоголя. На жаль, весь рукописний фонд бібліотеки та деякі стародруки протягом 1934-1936 років були вилучені з Ніжина та перебувають сьогодні в книгозбірнях інших наукових центрів та навчальних закладів України.

В роки гітлерівської окупації Ніжина (1941-1943 рр.) основний книжковий фонд було збережено завдяки подвигу співробітниць бібліотеки директора Н.Г.Наркевич та головного бібліографа З.К.Константинової. Ризикуючи власним життям, мужні бібліотекарки протягом двох років окупації зберігали безцінні книжкові скарби від розграбування, а у вересні 1943 року врятували бібліотеку від знищення фашистськими загарбниками.

IMG_001.jpg

Бібліотечний фонд (станом на 1 січня 2015 року) – 985 320 примірників видань; з них: наукової літератури – 132 283, навчальної літератури – 287 420, періодичних видань – 81 538, іноземними мовами – 470 079 примірників. Комплектується літературою за профілем вищого навчального закладу: соціальної психології, психолого-педагогічних наук,  історії, філології, історії культури та мистецтв, фізико-математичних та природничо-географічних наук, літературно-художніми, нотними виданнями, авторефератами дисертацій та ін. Бібліотека обслуговує понад 4 тис. користувачів за єдиним обліком. Книговидача становить понад 220 тис. примірників, кількість відвідувань – понад 130 тис. за рік.

Книгозбірня Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя – це не тільки бібліотечний заклад зі 195-річною історією. Це – серце славетного навчального закладу, освяченого іменами видатних вихованців Миколи Гоголя, Нестора Кукольника, Євгена Гребінки, Віктора Забіли, Леоніда Глібова, Юрія Збанацького, Євгена Гуцала та багатьох інших.

На базі унікальних книжкових колекцій університетської бібліотеки 1985 року створено Музей рідкісної книги. У двох залах залах музею зберігається та експонується 11 тис. цікавих експонатів. Тут можна побачити рідкісні примірники видань творів класичних античних письменників та кириличні книги ХVI-ΧVΙΙΙ ст., прижиттєві видання видатних європейських мислителів, українських письменників, книги з автографами видатних діячів науки та культури.

IMG_005.jpeg

З 2002 року у бібліотеці здійснюється автоматизація бібліотечно-бібліографічних процесів на основі автоматизованої інформаційно-бібліотечної системи  «ІРБІС-64». Нові надходження відображаються в електронному каталозі, що дає можливість багатоаспектного пошуку документів та наближає інформаційні ресурси бібліотеки до користувача. З 2007 року бібліотека представлена у Всесвітній глобальній мережі на веб-сайті університету. Культурно-просвітницька робота, яку проводить бібліотека, має великий вплив на світогляд, моральні засади, інтелектуальний та культурний рівень студентської молоді.

2010 року, з нагоди 190-річчя від дня заснування, бібліотеці присвоєно ім'я академіка Миколи Олексійовича Лавровського, який працював на посаді директора Ніжинського Історико-філологічного інституту князя Безбородька й особливо велику увагу приділяв розвитку бібліотеки.

Бібліотека Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя сьогодні – це важлива складова освітнього простору, що забезпечує реалізацію навчально-виховного та наукового процесів, авторитетна просвітницька інституція, яка слугує інтелектуальному та духовному зростанню як науково-викладацького складу, так і студентської молоді ВНЗ.

IMG_002.jpg

 

Переглядів 6323